Erityisruokavaliokoulutus Hirvinummen Palvelukodin henkilöstölle
Rinta-Halkola, Tiina (2007-05-30)
Rinta-Halkola, Tiina
Jyväskylän ammattikorkeakoulu JAMK University of Applied Sciences
2007-05-30
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa
henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jamk-1183628863-0
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jamk-1183628863-0
Tiivistelmä
Kehittämishankkeeni toimeksiantajana on Hirvinummen Palvelukoti, joka on kehitysvammaisille tai muutoin vammaisille ihmisille tarkoitettu palvelukoti Kurikassa. Kanssani yhteistyötä on tehnyt palvelukodin johtaja Marjut Mäki-Torkko. Hankkeeni yhtenä tavoitteena oli tuottaa opetusmateriaalia erityisruokavalioista palvelukodin henkilöstölle järjestettävään koulutukseen. Itse toimin koulutuksessa ohjaajana. Osallistuin talon toimintakäsikirjan tekoon ruokapalveluiden osalta. Käsikirjasta ilmenee, millä periaatteella suunnittelen talomme ruokalistat vuodenaikojen mukaan. Lisäksi kirjasta selviävät talomme yleisimmät erityisruokavaliot. Jokaisella asukkaalla on oma kansio, johon tein jokaisen erityisruokavalion. Näiden kansioiden avulla henkilökunta voi tutustua asukkaidemme erityisruokavalioihin. Toisena tärkeänä tavoitteena hankkeessa oli lisätä omia pedagogisia valmiuksiani. Suunnittelin tarkkaan opetusmenetelmät, joilla mielestäni saavutan parhaan tuloksen aikuisopiskelijoiden kanssa. Kolmantena tavoitteena oli hankkeen edetessä syventää omaa ammatillista tietoa sekä erityisruokavalioista että opetustilanteen suunnittelusta ja ohjaamisesta. Erityisruokavaliokoulutusta suunnitellessa oivalsin, kuinka merkittävää osaa ruoka näyttelee kehitysvammaisenkin ihmisen elämässä. Kun hän saa itselleen sopivaa ruokaa, niin hän nauttii ruokailusta ja on tyytyväinen. Mikäli hän jostakin syystä saa itselleen sopimattoman ruuan, niin ruoka ei maistu ja ruokailun jälkeen alkavat mahdollisesti mahakivut tai allergiset oireet. Mikäli kyseessä on henkilö, joka ei itse osaa kertoa, mistä on kipeä, niin henkilöstö yrittää arvailla. Henkilöstön salapoliisityön ansiosta joskus selviää syylliseksi väärä ruoka. Uskon, että henkilöstö ymmärtää oikean ravinnon merkityksen käytyään järjestämässäni koulutuksessa. Olen suunnitellut jatkavani erityisruokavalio ja terveellinen ruoka kurssilla asukkaiden kanssa.