Kontupavuista snack-tuotteita : Härkäpavun tuotekehitys
Haapalainen, Antti (2010)
Haapalainen, Antti
Hämeen ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010100613461
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010100613461
Tiivistelmä
Alkukeväästä 2010 Hämeen ammattikorkeakoulun bio- ja elintarviketekniikan koulutusohjelman opinto-ohjaaja ilmoitti, että olisi tarjolla mahdollisuus tehdä opinnäytetyönä papujen tuotekehitystä. Mikko Launo, maatilayhtymä Launosta, toivoi pavuistaan kehitettävän jonkinlaisia snacksejä saadakseen katteeltaan paremman tuotteen kuivattujen papujen rinnalle. Launo antoi varsin vapaat kädet tuotteen kehittämisessä ja toivoi vain, että tuotteesta tulisi hänen omien sanojensa mukaan ”terveellinen snack”, jossa ei olisi paljon rasvaa. Opinnäytetyön tarkoituksena oli tutkia ja testata erilaisia pavuille sopivia makuja ja valmistuskeinoja. Työssä sovellettiin suolapähkinöiden valmistusprosessia, jonka raaka-aineena on härkäpavun sukulaislaji maapähkinä. Tiedot suolapähkinöiden valmistuksesta saatiin Amerikan maapähkinävaltuuston (American Peanut Council) verkkosivuilta. Papuja paahdettiin leivinuunilla ja FormCook -valmisruokalinjastolla, sekä maistatettiin vapaaehtoisilla, jotka arvioivat papuja aistinvaraisesti pistearviointiperiaatteella.
Tulosten perusteella pavuilla voisi olla kysyntää markkinoilla, mutta suositellaan sopivan tuotenimen keksimistä, sillä monet kieltäytyivät maistamasta tuotetta kuultuaan sen olevan papua. Suosituimmat maut olivat suolatut, grillimaustetut ja currymaustetut pavut. Papujen valmistaminen oli varsin yksinkertaista, mutta ongelmaksi muodostui papujen kova kuori, mikä teki suutuntumasta epämiellyttävän. Kuoren poistamiseksi voitaisiin nostaa tuoreiden papujen kuivauslämpötilaa, jotta pavut halkeaisivat ja tarvittaessa hangata kuoret irti koneellisesti, mikäli kuivauksen aikainen halkaiseminen ei riitä suutuntuman parantamiseen. Opinnäytetyössä keskityttiin papujen paahtamiseen, joten muunlaisia valmistusmenetelmiä voitaisiin tulevaisuudessa testata. Erilaisten valmistustapojen lisäksi, myös erilaisten maustamistapojen ja mausteiden tutkimisessa olisi runsaasti työtä.
Tulosten perusteella pavuilla voisi olla kysyntää markkinoilla, mutta suositellaan sopivan tuotenimen keksimistä, sillä monet kieltäytyivät maistamasta tuotetta kuultuaan sen olevan papua. Suosituimmat maut olivat suolatut, grillimaustetut ja currymaustetut pavut. Papujen valmistaminen oli varsin yksinkertaista, mutta ongelmaksi muodostui papujen kova kuori, mikä teki suutuntumasta epämiellyttävän. Kuoren poistamiseksi voitaisiin nostaa tuoreiden papujen kuivauslämpötilaa, jotta pavut halkeaisivat ja tarvittaessa hangata kuoret irti koneellisesti, mikäli kuivauksen aikainen halkaiseminen ei riitä suutuntuman parantamiseen. Opinnäytetyössä keskityttiin papujen paahtamiseen, joten muunlaisia valmistusmenetelmiä voitaisiin tulevaisuudessa testata. Erilaisten valmistustapojen lisäksi, myös erilaisten maustamistapojen ja mausteiden tutkimisessa olisi runsaasti työtä.