Ruokahävikin hyödyntäminen kiertotalousperiaatteella: Lihan uudelleenkäyttömahdollisuudet
Hannila, Heidi (2019)
Hannila, Heidi
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019061016260
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019061016260
Tiivistelmä
Työn tavoitteena oli selvittää Etelä-Pohjanmaalla ruokahävikiksi päätyvän lihan uudelleenkäyttömahdollisuuksia kiertotalousperiaatteita hyödyntäen. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, päätyikö ruokahävikiksi sellaista lihaa, joka voitaisiin uudelleenkäyttää koirille soveltuvana rehuna. Lisäksi työn tarkoituksena oli löytää toimeksiantajalle keinoja ruokahävikin hyödyntämiseen ja jatkojalostamiseen.
Aineisto kerättiin haastattelemalla julkisen- ja yksityisen alan toimijoita teemahaastatteluna ja mittaamalla toimipaikoissa ruokahävikiksi päätyvää sellaista lihaa, joka soveltui työn tarkoitukseen. Tutkimus oli kvalitatiivinen tutkimus, jonka tarkoituksena oli selvittää eri toimijoiden asenteita ja toimintatapoja kiertotalouden periaateajatuksia kohtaan.
Julkiselta sektorilta ei hävikkiä mittausajan puitteissa syntynyt, mutta haastattelun tuloksena saatiin selville, että hävikkiä kuitenkin joskus syntyi. Yksityisellä sektorilla sen sijaan hävikkiä mittauksien mukaan syntyi. Haastatteluissa oli mukana julkiselta sektorilta kaksi koulua ja sairaala. Yksityisen sektorin haastatteluissa mukana oli kaksi kauppaa ja kaksi ravintolaa.
Kaikilla haastateltavilla oli positiivinen asenne kiertotalouden periaatteita kohtaan ja kaikki olisivat valmiita keräämään lihan koirille rehuksi soveltuvana, mikäli sitä jäisi.
Johtopäätöksenä voidaan todeta hävikkiä jäävän, mutta se jäi määrältään melko pieneksi osassa toimipaikoista. Lisäksi jokaisella toimipaikalla ei ollut hävikin keruuseen tarvittavia tiloja haastatteluhetkellä.
Aineisto kerättiin haastattelemalla julkisen- ja yksityisen alan toimijoita teemahaastatteluna ja mittaamalla toimipaikoissa ruokahävikiksi päätyvää sellaista lihaa, joka soveltui työn tarkoitukseen. Tutkimus oli kvalitatiivinen tutkimus, jonka tarkoituksena oli selvittää eri toimijoiden asenteita ja toimintatapoja kiertotalouden periaateajatuksia kohtaan.
Julkiselta sektorilta ei hävikkiä mittausajan puitteissa syntynyt, mutta haastattelun tuloksena saatiin selville, että hävikkiä kuitenkin joskus syntyi. Yksityisellä sektorilla sen sijaan hävikkiä mittauksien mukaan syntyi. Haastatteluissa oli mukana julkiselta sektorilta kaksi koulua ja sairaala. Yksityisen sektorin haastatteluissa mukana oli kaksi kauppaa ja kaksi ravintolaa.
Kaikilla haastateltavilla oli positiivinen asenne kiertotalouden periaatteita kohtaan ja kaikki olisivat valmiita keräämään lihan koirille rehuksi soveltuvana, mikäli sitä jäisi.
Johtopäätöksenä voidaan todeta hävikkiä jäävän, mutta se jäi määrältään melko pieneksi osassa toimipaikoista. Lisäksi jokaisella toimipaikalla ei ollut hävikin keruuseen tarvittavia tiloja haastatteluhetkellä.