Keliaakikko kahvilassa - Gluteenittomien tuotteiden tarjonta ja turvallisuus Helsingin ydinkeskustan kahviloissa
Pylväinen, Aino (2010)
Pylväinen, Aino
HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu
2010
Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 1.0 Suomi
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010102713978
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010102713978
Tiivistelmä
Keliaakikko kahvilassa on Keliakialiitto ry:n toimeksiantama tutkimus Helsingin ydinkeskustan kahvilapalveluista. Tutkimus toteutettiin opinnäytetyönä ja sen tavoite oli selvittää gluteenittomien tuotteiden tarjontaa sekä turvallisuutta kahviloissa. Tutkimus toteutettiin kesän 2010 aikana havainnoimalla 41 kahvilan toimintaa ja haastattelemalla 4 kahvilan esimiestä. Tutkimusalue oli Helsingin ydinkeskusta ja sen määriteltiin sijoittuvan Kampin ja Forumin kauppakeskusten lisäksi Aleksanterinkadun kortteleihin Mannerheimintieltä Fabianinkadulle. Lisäksi tutkimukseen sisällytettiin erikoiskohteita; Kiasma, Ateneum, Café Ekberg ja Bulevardin kahvisalonki.
Keliakia on viljojen proteiinin, gluteenin, aiheuttama suolistosairaus, jonka ainoa hoito on elinikäinen keliakiaruokavalio. Keliakiaruokavaliolla tarkoitetaan ruokavaliota, josta on poistettu vehnää, ohraa ja ruista sisältävät viljavalmisteet. Keliaakikko on henkilö, joka sairastaa keliakiaa. Elintarvikelaki kieltää harhaan johtavan tiedottamisen, joten kahviloiden vastuulla on, että gluteenittomat tuotteet todella ovat gluteenittomia ja täten turvallisia keliaakikoille.
Havainnoinnin tarkoituksena oli selvittää gluteenittomien tuotteiden todellista tarjontaa ja asiakaspalvelijoiden suhtautumista keliaakikkoja kohtaan. 41 kahvilasta 34 kahvilassa oli gluteenittomia tuotteita tarjolla. Keskimäärin kahviloissa oli tarjolla 2,2 erilaista gluteenitonta tuotetta. Haastatteluilla pyrittiin selvittämään gluteenittomien tuotteiden turvallisuutta. Gluteenittomien tuotteiden turvallisuudesta esimiehillä oli riittävät tiedot. Teoriassa turvallisuudesta osataan huolehtia, ainakin haastateltujen esimiesten kahviloissa. Käytännössä turvallisuudessa havainnoitiin kuitenkin puutteita yhdessä haastatellun esimiehen kahvilassa sekä 7 muussa kahvilassa. Tuotteiden turvallisuudesta huolehdittiin pääasiassa säilyttämällä ne erillään gluteenia sisältävistä tuotteista, laittamalla tuotteet esille omille tarjoiluastioilleen ylähyllylle ja käyttämällä puhtaita ottimia.
Tutkimuksesta voidaan päätellä, että Helsingin ydinkeskustan kahviloissa gluteenitonta tarjontaa on, mutta se on suppeahkoa. Turvallisuudesta pyritään huolehtimaan, mutta joissakin kahviloissa tietoa ei ole riittävästi. Kahviloitsijoiden tulisi huomioida keliaakikot paremmin, sillä keliaakikkojen määrä lisääntyy jatkuvasti. Myös asenteissa olisi parantamisen varaa, sillä gluteenittomien tuotteiden ei mielestäni pitäisi olla rasite kahviloiden valikoimassa vaan enemmänkin rikkaus ja mahdollisuus.
Keliakia on viljojen proteiinin, gluteenin, aiheuttama suolistosairaus, jonka ainoa hoito on elinikäinen keliakiaruokavalio. Keliakiaruokavaliolla tarkoitetaan ruokavaliota, josta on poistettu vehnää, ohraa ja ruista sisältävät viljavalmisteet. Keliaakikko on henkilö, joka sairastaa keliakiaa. Elintarvikelaki kieltää harhaan johtavan tiedottamisen, joten kahviloiden vastuulla on, että gluteenittomat tuotteet todella ovat gluteenittomia ja täten turvallisia keliaakikoille.
Havainnoinnin tarkoituksena oli selvittää gluteenittomien tuotteiden todellista tarjontaa ja asiakaspalvelijoiden suhtautumista keliaakikkoja kohtaan. 41 kahvilasta 34 kahvilassa oli gluteenittomia tuotteita tarjolla. Keskimäärin kahviloissa oli tarjolla 2,2 erilaista gluteenitonta tuotetta. Haastatteluilla pyrittiin selvittämään gluteenittomien tuotteiden turvallisuutta. Gluteenittomien tuotteiden turvallisuudesta esimiehillä oli riittävät tiedot. Teoriassa turvallisuudesta osataan huolehtia, ainakin haastateltujen esimiesten kahviloissa. Käytännössä turvallisuudessa havainnoitiin kuitenkin puutteita yhdessä haastatellun esimiehen kahvilassa sekä 7 muussa kahvilassa. Tuotteiden turvallisuudesta huolehdittiin pääasiassa säilyttämällä ne erillään gluteenia sisältävistä tuotteista, laittamalla tuotteet esille omille tarjoiluastioilleen ylähyllylle ja käyttämällä puhtaita ottimia.
Tutkimuksesta voidaan päätellä, että Helsingin ydinkeskustan kahviloissa gluteenitonta tarjontaa on, mutta se on suppeahkoa. Turvallisuudesta pyritään huolehtimaan, mutta joissakin kahviloissa tietoa ei ole riittävästi. Kahviloitsijoiden tulisi huomioida keliaakikot paremmin, sillä keliaakikkojen määrä lisääntyy jatkuvasti. Myös asenteissa olisi parantamisen varaa, sillä gluteenittomien tuotteiden ei mielestäni pitäisi olla rasite kahviloiden valikoimassa vaan enemmänkin rikkaus ja mahdollisuus.