Biojätteen vähentäminen ja seurannan kehittäminen Tampereen Yliopistollisen sairaalan ravintokeskuksessa
Jokiniemi, Krista (2010)
Jokiniemi, Krista
Tampereen ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010111014335
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010111014335
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli kehittää biojätemäärän vähentämiseen tähtääviä seurantakeinoja Tampereen Yliopistollisen Sairaalan Keskussairaalan ravintokeskuksessa. Tarkoituksena oli kartoittaa toimintaa ja esittää kehitysehdotuksia. Biojätteen vähentäminen oli ajankohtainen teema, sillä vuonna 2010 julkaistu Pirkanmaan Sairaanhoitopiiriin kestävän kehityksen politiikkaohjelma vaatii biojätemäärän vähentämistä viidenneksellä.
Opinnäytetyöhön sisältyy kyselytutkimus. Kysely koski biojätemääriä ja se lähetettiin yliopisto- ja keskussairaaloiden ravintokeskuksiin. Kysely toteutettiin Internetin välityksellä. Kyselyssä tiedusteltiin biojätemääriä sekä keinoja vähentää sitä.
Lisäksi tekstissä analysoidaan kestävän kehityksen politiikkaohjelmassa annettujen vähentämiskeinojen toteutumista ja esitellään lisäksi joitakin uusia ehdotuksia. Pyrkimyksenä oli, että ruokalajikohtaista menekkiseurantaa saataisiin kehitettyä niin, että siihen liittyvä seurantalomake saadaan käyttöön. Lomaketta kehitettiin haastattelemalla kokkeja, joiden vastuulla lomakkeen täyttäminen tulisi todennäköisesti olemaan.
Sairaaloille lähetetyn kyselyn tuloksena selvisi, että TAYS:n ravintokeskuksessa syntyy huomattavasti enemmän biojätettä annosta kohden kuin muissa kyselyyn vastanneissa sairaaloissa. Monia biojätteen vähentämiseen tarkoitettuja menetelmiä olisi varaa vielä kehittää.
Biojätteen vähentäminen on ympäristöteko, mutta se säästää myös paljon kustannuksia. TAYS:n ravintokeskukselle laskettiin keskimääräinen kilohinta biojätteelle, joka syntyy potilasruokailun tähteistä. Hinta oli yllättävän korkea.
Liitteenä on kehitelty valmistus- ja menekkimäärän seurantalomake, johon päädyttiin kokeilta kyseltyjen mielipiteiden perusteella. Käytännöllisintä olisi merkitä tiedot sähköiseen muotoon. Ravintokeskuksen kannattaisi kiinnittää enemmän huomiota tarkkoihin valmistusmääriin. Lisäksi siirtymistä komponenttivalmistusmenetelmään kannattaisi kokeilla.
Opinnäytetyöhön sisältyy kyselytutkimus. Kysely koski biojätemääriä ja se lähetettiin yliopisto- ja keskussairaaloiden ravintokeskuksiin. Kysely toteutettiin Internetin välityksellä. Kyselyssä tiedusteltiin biojätemääriä sekä keinoja vähentää sitä.
Lisäksi tekstissä analysoidaan kestävän kehityksen politiikkaohjelmassa annettujen vähentämiskeinojen toteutumista ja esitellään lisäksi joitakin uusia ehdotuksia. Pyrkimyksenä oli, että ruokalajikohtaista menekkiseurantaa saataisiin kehitettyä niin, että siihen liittyvä seurantalomake saadaan käyttöön. Lomaketta kehitettiin haastattelemalla kokkeja, joiden vastuulla lomakkeen täyttäminen tulisi todennäköisesti olemaan.
Sairaaloille lähetetyn kyselyn tuloksena selvisi, että TAYS:n ravintokeskuksessa syntyy huomattavasti enemmän biojätettä annosta kohden kuin muissa kyselyyn vastanneissa sairaaloissa. Monia biojätteen vähentämiseen tarkoitettuja menetelmiä olisi varaa vielä kehittää.
Biojätteen vähentäminen on ympäristöteko, mutta se säästää myös paljon kustannuksia. TAYS:n ravintokeskukselle laskettiin keskimääräinen kilohinta biojätteelle, joka syntyy potilasruokailun tähteistä. Hinta oli yllättävän korkea.
Liitteenä on kehitelty valmistus- ja menekkimäärän seurantalomake, johon päädyttiin kokeilta kyseltyjen mielipiteiden perusteella. Käytännöllisintä olisi merkitä tiedot sähköiseen muotoon. Ravintokeskuksen kannattaisi kiinnittää enemmän huomiota tarkkoihin valmistusmääriin. Lisäksi siirtymistä komponenttivalmistusmenetelmään kannattaisi kokeilla.