Kohti sairaala Novaa: Potilasruokailun kehittämistarpeet
Valkonen, Sanna (2019)
Valkonen, Sanna
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019061116496
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019061116496
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä kartoitettiin Keski-Suomen sairaanhoitopiirin potilasruokailun nykytilaa ja sen kehittämistarpeita. Työn tavoitteena oli selvittää tämän hetkisen potilasruokailun aikataulut, eri työntekijäryhmien välinen vastuunjako, potilasruokailun tärkeimmät painopisteet sekä kehittämiskohteet. Työn taustalla on uuden sairaala Novan valmistuminen vuonna 2020 ja sen mukanaan tuomat muutokset potilasruokailun toteuttamiseen.
Opinnäytetyö sisältää tietoa potilasruokailusta, potilasturvallisuudesta sekä ravitsemushoidosta ja sen merkityksestä potilaille sekä kuntien ja valtion taloudelle. Tutkimus toteutettiin laadullisin menetelmin havainnoimalla potilasruokailua yli vuoden ajan ja haastattelemalla hoitotyön edustajia sekä kokemusasiantuntijaa. Tuloksia on verrattu ravitsemishoitosuosituksen laatukriteereihin ja vertailun pohjalta on tehty kehittämisehdotukset potilasruokailun toteuttamiseen.
Tutkimus osoitti, että vaikka potilasruokailun toteuttaminen Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä sujuu tällä hetkellä kohtalaisen hyvin, siinä on kuitenkin paljon kehitettäviä asioita. Tutkimuksessa havaittiin, että vajaaravitsemuksen seulonta ja seuranta eivät toteudu ravitsemushoitosuosituksen mukaisesti. Lisäksi potilasruokailun toteuttamisessa on riskitekijöitä, joiden kehittämiseen on paneuduttava jo ennen sairaala Novaa. Tärkein kehittämiskohde on potilasruokailuun liittyvien tehtävien vastuunjaosta sopiminen moniammatillisesti. Jotta potilasruokailun tavoitteet toteutuvat, on hyvin tärkeää, että potilasruokailun toteuttamisessa on yhtenäinen linja ja yhteisesti sovitut käytänteet. Tutkimuksesta saatujen tulosten perusteella voidaan luoda selkeä potilasruokailun toteuttamismalli, joka kehittää potilasturvallisuutta ja lisää potilastyytyväisyyttä.
Opinnäytetyö sisältää tietoa potilasruokailusta, potilasturvallisuudesta sekä ravitsemushoidosta ja sen merkityksestä potilaille sekä kuntien ja valtion taloudelle. Tutkimus toteutettiin laadullisin menetelmin havainnoimalla potilasruokailua yli vuoden ajan ja haastattelemalla hoitotyön edustajia sekä kokemusasiantuntijaa. Tuloksia on verrattu ravitsemishoitosuosituksen laatukriteereihin ja vertailun pohjalta on tehty kehittämisehdotukset potilasruokailun toteuttamiseen.
Tutkimus osoitti, että vaikka potilasruokailun toteuttaminen Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä sujuu tällä hetkellä kohtalaisen hyvin, siinä on kuitenkin paljon kehitettäviä asioita. Tutkimuksessa havaittiin, että vajaaravitsemuksen seulonta ja seuranta eivät toteudu ravitsemushoitosuosituksen mukaisesti. Lisäksi potilasruokailun toteuttamisessa on riskitekijöitä, joiden kehittämiseen on paneuduttava jo ennen sairaala Novaa. Tärkein kehittämiskohde on potilasruokailuun liittyvien tehtävien vastuunjaosta sopiminen moniammatillisesti. Jotta potilasruokailun tavoitteet toteutuvat, on hyvin tärkeää, että potilasruokailun toteuttamisessa on yhtenäinen linja ja yhteisesti sovitut käytänteet. Tutkimuksesta saatujen tulosten perusteella voidaan luoda selkeä potilasruokailun toteuttamismalli, joka kehittää potilasturvallisuutta ja lisää potilastyytyväisyyttä.