Parkinsonin tauti ja ravitsemus
Heinonen, Merja; Roslakka, Heidi; Siimes-Välimäki, Pia (2019)
Heinonen, Merja
Roslakka, Heidi
Siimes-Välimäki, Pia
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019090918281
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019090918281
Tiivistelmä
Tämän toiminnallisen opinnäytetyön aiheena on Parkinsonin tauti ja ravitsemus. Opinnäytetyön toiminnallinen osuus on toteutettu yhteistyössä Parkinsonliiton kanssa.
Opinnäytetyön tavoitteena oli kartoittaa Parkinsonin tautia sairastavien tämän hetkinen ravitsemus, sekä ohjata heitä optimaaliseen ravitsemukseen. Alkukartoitus kohderyhmän ravitsemustottumuksista toteutettiin Webropol-kyselyllä. Kyselyn vastaukset käsiteltiin anonyymisti edeltävästi ennen toiminnallista iltapäivää.
Toiminnallinen iltapäivä toteutettiin järjestämällä ravitsemusiltapäivä Parkinsonliiton tiloissa Hirvensalossa, jossa pidettiin ravitsemusluento sekä järjestettiin tilaisuus tehdä yhdessä ravitsemusarvoiltaan optimaalista sekä helposti nieltävää smoothieta. Parkinsonin taudin monista oireista nielemisvaikeudet ovat yksi keskeisimmistä haasteista ravitsemuksen toteutuksessa.
Ravitsemusiltapäivän luentomateriaali lähetettiin iltapäivän jälkeen sähköpostitse kohderyhmälle, jotta he voivat hyödyntää materiaalia ruokailun suunnittelussa ja toteutuksessa, ottaen huomioon Parkinsonin taudin tuomat haasteet.
The subject of this functional thesis is Parkinson`s and nutrition. The functional part of the thesis was carried out in co-operation with the Finnish Parkinson Associsation.
The aim of the thesis was to find out the current state of nutrition of those with Parkinson`s and to guide them towards optimal nutrition. The initial survey of the nutritional habits of the target group was carried out via a Webropol survey. The answers to the survey were handled anonymously before the functional afternoon.
The functional afternoon was carried out by organizing a nutritional afternoon in the Finnish Parkinson Association`s quarters in Hirvensalo, where a lecture on nutrition was held and the participants given an opportunity to make optimally nutritional and easy to swallow smoothie together as a group. As one of the many symptoms of Parkinson´s, the difficulty to swallow is one of the most prominent challenges when it comes to nutrition.
The lecture material of the nutrition afternoon was later sent to the target group by email, so they can take advantage of the material when planning and cooking meals, taking into account the challenges of Parkinson´s.
Opinnäytetyön tavoitteena oli kartoittaa Parkinsonin tautia sairastavien tämän hetkinen ravitsemus, sekä ohjata heitä optimaaliseen ravitsemukseen. Alkukartoitus kohderyhmän ravitsemustottumuksista toteutettiin Webropol-kyselyllä. Kyselyn vastaukset käsiteltiin anonyymisti edeltävästi ennen toiminnallista iltapäivää.
Toiminnallinen iltapäivä toteutettiin järjestämällä ravitsemusiltapäivä Parkinsonliiton tiloissa Hirvensalossa, jossa pidettiin ravitsemusluento sekä järjestettiin tilaisuus tehdä yhdessä ravitsemusarvoiltaan optimaalista sekä helposti nieltävää smoothieta. Parkinsonin taudin monista oireista nielemisvaikeudet ovat yksi keskeisimmistä haasteista ravitsemuksen toteutuksessa.
Ravitsemusiltapäivän luentomateriaali lähetettiin iltapäivän jälkeen sähköpostitse kohderyhmälle, jotta he voivat hyödyntää materiaalia ruokailun suunnittelussa ja toteutuksessa, ottaen huomioon Parkinsonin taudin tuomat haasteet.
The subject of this functional thesis is Parkinson`s and nutrition. The functional part of the thesis was carried out in co-operation with the Finnish Parkinson Associsation.
The aim of the thesis was to find out the current state of nutrition of those with Parkinson`s and to guide them towards optimal nutrition. The initial survey of the nutritional habits of the target group was carried out via a Webropol survey. The answers to the survey were handled anonymously before the functional afternoon.
The functional afternoon was carried out by organizing a nutritional afternoon in the Finnish Parkinson Association`s quarters in Hirvensalo, where a lecture on nutrition was held and the participants given an opportunity to make optimally nutritional and easy to swallow smoothie together as a group. As one of the many symptoms of Parkinson´s, the difficulty to swallow is one of the most prominent challenges when it comes to nutrition.
The lecture material of the nutrition afternoon was later sent to the target group by email, so they can take advantage of the material when planning and cooking meals, taking into account the challenges of Parkinson´s.