Kouluruokailun havainnointi
Haukkala, Malviina; Turpeinen, Riikka (2010)
Haukkala, Malviina
Turpeinen, Riikka
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010121318003
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010121318003
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli kuvailla kouluruokailukäyttäytymistä. Kohderyh-mänä oli kahden koulun ensimmäisen luokan koululaiset. Tavoitteena oli edistää lasten terveyttä ja ehkäistä lihavuutta antamalla tietoa lasten kouluruokailusta vanhemmille, lapsille, koulun henkilökunnalle ja InForm -hankkeelle.
Opinnäytetyö toteutettiin kvalitatiivisena havainnointitutkimuksena. Aineisto analy-soitiin deduktiivisella sisällön analyysilla. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan laa-timan kouluruokailusuosituksen mukainen lautasmalli toimi analyysikehikkona, jonka avulla tarkastelimme ruoka-annosten sisältöä. Tutkimusaineisto koostui kahden koulun kouluruokailuannosten kuvista, joita oli yhteensä 32.
Tuloksista ilmeni, ettei koululaisten kouluruokailu ole suositusten mukaista. Peru-naa, pastaa tai riisiä koululaiset söivät enemmän kuin suositellaan. Suositusten mukaista ruokajuomaa eivät useimmat juoneet ollenkaan. Monet koululaiset söivät lihaa, kalaa, kananmunaa alle suositusten. Useat eivät syöneet salaattia, useim-mat söivät salaattia alle neljänneksen. Jälkiruokaa ei ollut kummassakaan koulus-sa tarjolla. Tutkimustulosten perusteella koulut voisivat kehittää kouluruokailua.
Opinnäytetyö toteutettiin kvalitatiivisena havainnointitutkimuksena. Aineisto analy-soitiin deduktiivisella sisällön analyysilla. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan laa-timan kouluruokailusuosituksen mukainen lautasmalli toimi analyysikehikkona, jonka avulla tarkastelimme ruoka-annosten sisältöä. Tutkimusaineisto koostui kahden koulun kouluruokailuannosten kuvista, joita oli yhteensä 32.
Tuloksista ilmeni, ettei koululaisten kouluruokailu ole suositusten mukaista. Peru-naa, pastaa tai riisiä koululaiset söivät enemmän kuin suositellaan. Suositusten mukaista ruokajuomaa eivät useimmat juoneet ollenkaan. Monet koululaiset söivät lihaa, kalaa, kananmunaa alle suositusten. Useat eivät syöneet salaattia, useim-mat söivät salaattia alle neljänneksen. Jälkiruokaa ei ollut kummassakaan koulus-sa tarjolla. Tutkimustulosten perusteella koulut voisivat kehittää kouluruokailua.