Iäkkäiden pitkäaikaisessa laitoshoidossa olevien potilaiden kokemuksia ruoasta ja ruokailusta
Virta, Katri; Vainio, Mirva (2010)
Virta, Katri
Vainio, Mirva
Tampereen ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010121418198
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010121418198
Tiivistelmä
Vanhusten ravitsemustila ja ravitsemushoidon toteutuminen laitoshoidossa on viime aikoina ollut esillä monessa yhteydessä. Tämän opinnäytetyön tarkoituk-sena oli kuvata iäkkäiden pitkäaikaisessa laitoshoidossa olevien potilaiden kokemuksia ruoasta ja ruokailusta. Opinnäytetyön tehtävinä oli selvittää millaisia kokemuksia iäkkäillä pitkäaikaisessa laitoshoidossa olevilla potilailla on ruoasta ja ruokailutilanteista, miten ikääntyminen ja toimintakyvyn heikkeneminen vaikuttavat ruokailuun ja ruoan merkitykseen ja millaisia toiveita iäkkäillä pitkäaikaisessa laitoshoidossa olevilla potilailla on ruoan ja ruokailutilanteiden suhteen.
Tässä opinnäytetyössä on käytetty kvalitatiivista tutkimusmenetelmää. Tutki-musaineisto kerättiin teemahaastatteluilla kolmelta yli 80-vuotiaalta pitkäaikai-sessa laitoshoidossa olevalta potilaalta. Aineisto analysoitiin käyttäen aineisto-lähtöistä sisällönanalyysiä. Teoreettisina lähtökohtina olivat ikääntyminen, ikääntyneen ravitsemus ja ikääntyneen ravitsemus ja ravitsemushoito pitkäai-kaisessa laitoshoidossa.
Opinnäytetyön tulosten mukaan haastateltavat olivat pääosin tyytyväisiä tarjot-tuun ruokaan ja ruokailutilanteisiin. Soseutettujen ruokien yksitoikkoisuus ja ruokailutilanteiden rutiininomaisuus herätti tyytymättömyyttä. Myönteisiksi koet-tiin ruokailutilanteiden rauhallisuus ja kiireettömyys. Vaatimattomuus toiveissa ja tottumattomuus ruoan merkityksen pohtimiseen näkyi selkeänä haastatteluaineistossa.
Opinnäytetyön tavoitteena oli lisätä tietoa yksilöllisistä ruokailutilanteisiin ja ruoan merkitykseen vaikuttavista tekijöistä sekä tarjota vanhusten pitkäaikaishoidossa työskenteleville keinoja huomioida yksilöllisyys ravitsemushoidon toteuttamisessa. Jatkossa olisi hyödyllistä tutkia, miten iäkkäitä voisi rohkaista tuomaan esiin omia toiveitaan ja miten pitkäaikaisessa laitoshoidossa voitaisiin luoda edellytyksiä entistä yksilöllisemmän ravitsemushoidon toteuttamiseen.
Tässä opinnäytetyössä on käytetty kvalitatiivista tutkimusmenetelmää. Tutki-musaineisto kerättiin teemahaastatteluilla kolmelta yli 80-vuotiaalta pitkäaikai-sessa laitoshoidossa olevalta potilaalta. Aineisto analysoitiin käyttäen aineisto-lähtöistä sisällönanalyysiä. Teoreettisina lähtökohtina olivat ikääntyminen, ikääntyneen ravitsemus ja ikääntyneen ravitsemus ja ravitsemushoito pitkäai-kaisessa laitoshoidossa.
Opinnäytetyön tulosten mukaan haastateltavat olivat pääosin tyytyväisiä tarjot-tuun ruokaan ja ruokailutilanteisiin. Soseutettujen ruokien yksitoikkoisuus ja ruokailutilanteiden rutiininomaisuus herätti tyytymättömyyttä. Myönteisiksi koet-tiin ruokailutilanteiden rauhallisuus ja kiireettömyys. Vaatimattomuus toiveissa ja tottumattomuus ruoan merkityksen pohtimiseen näkyi selkeänä haastatteluaineistossa.
Opinnäytetyön tavoitteena oli lisätä tietoa yksilöllisistä ruokailutilanteisiin ja ruoan merkitykseen vaikuttavista tekijöistä sekä tarjota vanhusten pitkäaikaishoidossa työskenteleville keinoja huomioida yksilöllisyys ravitsemushoidon toteuttamisessa. Jatkossa olisi hyödyllistä tutkia, miten iäkkäitä voisi rohkaista tuomaan esiin omia toiveitaan ja miten pitkäaikaisessa laitoshoidossa voitaisiin luoda edellytyksiä entistä yksilöllisemmän ravitsemushoidon toteuttamiseen.