Nuorten ravitsemus : Syön kotona ja koulussa
Haapamäki, Lari (2011)
Haapamäki, Lari
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201103092982
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201103092982
Tiivistelmä
Kouluikäisen terveyden edistämisessä on tärkeää huomioida nuoren elämäntilanne kokonaisuutena ja tukea itsetunnon kehitystä. Terveyttä edistäviä valintoja varten on myös tarjottava tietoja. Terveellisten elämäntapojen omaksumiseen vaikuttavat vanhemmat, opettajat, koulu ja erilaiset harrastusympäristöt.
Jokapäiväiset valinnat ovat perusta terveelliselle ruokavaliolle. Ravitsemus-suositusten mukaan koottu ruokavalio sisältää kasviksia, marjoja, hedelmiä, peru-naa ja täysjyvävalmisteita. Myös maitovalmisteet, liha, kananmuna ja kala kuuluvat suositusten mukaiseen ruokavalioon.
Kouluterveydenhuolto on yhteistyössä koulun ja kodin kanssa lapsiin kohdistuvissa asioissa. Kouluterveydenhuollossa voidaan tukea oppilasta hyviin ruokatottumuksiin ja pyrkiä ehkäisemään ravitsemusongelmia, kuten yli- tai alipainoa. Kouluterveydenhuolto toimii myös osana oppilashuoltoryhmää, jonka yksi vaikuttamisen kohde on kouluruokailun järjestäminen ja koulussa tarjoiltava ruoka.
Koululaisten ruokatottumukset ovat kehittyneet parempaan suuntaan mutta reilu neljännes oppilaista jättää kouluruokailun väliin. Rasvaiset ja sokeriset välipalat ovat haaste terveelliselle ruokavaliolle. Kouluruokailun suosiota on mahdollista lisätä koulun aikuisten esimerkillä, tarjoamalla ravitsemussuositusten mukaisia välipaloja ja muokkaamalla koulun sääntöjä terveyttä edistävään suuntaan.
Opinnäytetyö on luonteeltaan toiminnallinen. Sen tarkoitus on lisätä nuorten tietämystä oikeanlaisesta ruokavaliosta ja kannustaa lautasmallin käyttöön. Tavoitteena on seitsemäsluokkalaisten terveyden edistäminen yhteistyössä Ilmajoen Jaakko Ilkan koulun kanssa. Tehtävänä on toteuttaa opetuksen havainnollistamisvälineeksi diaesitys kouluterveydenhoitajan käyttöön.
Jokapäiväiset valinnat ovat perusta terveelliselle ruokavaliolle. Ravitsemus-suositusten mukaan koottu ruokavalio sisältää kasviksia, marjoja, hedelmiä, peru-naa ja täysjyvävalmisteita. Myös maitovalmisteet, liha, kananmuna ja kala kuuluvat suositusten mukaiseen ruokavalioon.
Kouluterveydenhuolto on yhteistyössä koulun ja kodin kanssa lapsiin kohdistuvissa asioissa. Kouluterveydenhuollossa voidaan tukea oppilasta hyviin ruokatottumuksiin ja pyrkiä ehkäisemään ravitsemusongelmia, kuten yli- tai alipainoa. Kouluterveydenhuolto toimii myös osana oppilashuoltoryhmää, jonka yksi vaikuttamisen kohde on kouluruokailun järjestäminen ja koulussa tarjoiltava ruoka.
Koululaisten ruokatottumukset ovat kehittyneet parempaan suuntaan mutta reilu neljännes oppilaista jättää kouluruokailun väliin. Rasvaiset ja sokeriset välipalat ovat haaste terveelliselle ruokavaliolle. Kouluruokailun suosiota on mahdollista lisätä koulun aikuisten esimerkillä, tarjoamalla ravitsemussuositusten mukaisia välipaloja ja muokkaamalla koulun sääntöjä terveyttä edistävään suuntaan.
Opinnäytetyö on luonteeltaan toiminnallinen. Sen tarkoitus on lisätä nuorten tietämystä oikeanlaisesta ruokavaliosta ja kannustaa lautasmallin käyttöön. Tavoitteena on seitsemäsluokkalaisten terveyden edistäminen yhteistyössä Ilmajoen Jaakko Ilkan koulun kanssa. Tehtävänä on toteuttaa opetuksen havainnollistamisvälineeksi diaesitys kouluterveydenhoitajan käyttöön.