Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Viimeinen pöydässä tiskaa : Suomalaiseen ruokakulttuuriin liittyvien ilmiöiden kehitys printtimediassa 2010-luvulla

Kähkölä, Heli (2019)

 
Avaa tiedosto
Kahkola_Heli.pdf (498.4Kt)
Lataukset: 


Kähkölä, Heli
2019
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019102320148
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä tarkastellaan suomalaiseen ruokakulttuuriin liittyvien ilmiöiden kehitystä printtimediassa 2010-luvulla. Työssä tarkastellaan valittuja ilmiöitä ja niiden alle levittyviä kokonaisuuksia. Tutkittavia kohteita on pyritty tutkimaan siitä lähtökohdasta, että ne joko jo ovat pysyviä tai ovat muuttumassa pysyväksi osaksi ruokakulttuuriamme. Ilmiöitä on tarkasteltu kuluttajan näkökulmasta.

Tutkimukseen on valittu ilmiöt, jotka ovat olleet esillä tämän vuosikymmenen aikana suomalaisessa ruokakulttuurissa. Tutkittavina ilmiöinä ovat kotimaisuus ja luonto, kasvisruoka ja -ruokailu sekä trendit. Näiden ilmiöiden alle on nostettu vielä niin sanottuja alailmiöitä helpottamaan sekä tutkimusta että lukijan osuutta.

Opinnäytetyön tietoperustassa määritellään tutkimuksen kannalta oleellisia käsitteitä. Näistä oleellisin on ruokakulttuurin määritelmä, jonka avaamisessa on käytetty kulttuurin määritystä. Kulttuuri on jotakin, joka opitaan. Ruokakulttuuri voidaan määritellä samasta lähtökohdasta.

Tutkimusmenetelmänä opinnäytetyössä on käytetty tutkimustyyppistä dokumenttianalyysiä laadullisin menetelmin. Analyysitapana on käytetty sisällönanalyysiä. Tutkimuskohteina oli Glorian Ruoka & Viini-lehti sekä Helsingin Sanomien Ruokatorstai. Näistä on rajattu vielä erikseen numerot, jotka olivat tutkimuskohteina. Valitut numerot ovat aikaväliltä 02/2010-02/2019. Opinnäytetyön tekeminen on aloitettu syksyllä 2018 ja varsinainen tutkimusajankohta asettui keväälle 2019.

Pohdintaosuudessa esitellään työn tuloksia, joista nousee selvästi esiin kolme teemaa: eettisyys, ekologisuus ja terveellisyys. Nämä seikat ovat erittäin keskeisessä roolissa, vaikka tuloksissa nousi esiin muitakin seikkoja, jotka ovat olleet ilmiönä kuluneella vuosikymmenellä. Tulevaisuudessa näiden kolmen rinnalle nousee myös turvallisuus sekä erilaiset sosioekonomiset seikat. Teknologia sekä esimerkiksi ruokahävikki tulevat nousemaan entistä enemmän esille. Kasvisruokailuun liittyvät asenteet kehittyvät ja asenteet normalisoituvat. Lisäksi on asioita, kuten ilmastonmuutos, jotka tulevat vaikuttamaan ruokakulttuuriin, mutta emme vielä tiedä koska ja miten.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste