Kasvisruoka osaksi ruokapalveluiden arkea : Kasvisruokailun toteutus koulu- ja päiväkotiruokailussa
Järvinen, Katri (2019)
Järvinen, Katri
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019110220557
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019110220557
Tiivistelmä
Uusimmat koulu- ja varhaiskasvatuksen ruokailusuositukset ohjaavat kasvisruokien lisäämiseen. Kasvisruoan lisääminen koulujen ja päiväkotien ruokailuissa on myös osa Pirkanmaan Voimia Oy:n sekä Tampereen kaupungin ilmastotavoitteita. Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää minkälaisia haasteita kasvisruokavaihtoehdon toteuttaminen koulu- ja päiväkotiruokailussa aiheuttaa ruokapalvelua tuottavalle organisaatiolle. Tavoitteena oli selvittää, miten mahdollistetaan kahden ruokavaihtoehdon toteuttaminen kohdeorganisaation kaikissa kouluissa ja päiväkodeissa ruokapalveluiden tuotannon näkökulmasta. Tutkimuksessa selvitettiin ensin toimipaikat, joissa kohdeorganisaatio tuottaa ruokapalveluita ja joissa kahden ruokavaihtoehdon toteuttaminen olisi mahdollista aloittaa elokuussa 2019. Selvitystyön jälkeen toimipaikoista valittiin tutkimukseen mukaan yksi ehjä tuotantorinki, jossa mukana oli yksi tuotantokeittiö ja kolme erilaista palvelukeittiötä. Tutkimusaineisto kerättiin näistä kohteista. Tutkimus toteutettiin toimintatutkimuksena, jossa oli konstruktiivisen tutkimuksen piirteitä. Tutkimusmenetelminä käytettiin haastatteluita, havainnointia ja tutkimuspäiväkirjaa. Tutkimuksen aikana tutkimuskohteista esille nousseita haasteita analysoitiin yhdessä asiantuntijoiden kanssa sekä haettiin tukea teoreettisesta tiedosta. Näiden pohjalta muodostettiin tutkimuksen lopulliset tulokset eli ratkaisut. Tutkimuksen tulokset otettiin kokeiluun käytännössä elokuussa 2019 alkaneessa kasvisruokakokeilussa eli kasvisruokapilotissa 16 toimipaikassa. Kasvisruokakokeilua seurattiin opinnäytetyön toisessa tutkimusvaiheessa haastattelemalla ja havainnoimalla.
Tutkimustulokset ovat esitelty teemoittain, jotka ilmenivät tutkimuksessa tehdyn selvitystyön tuloksena. Teemoja olivat: ruokalistasuunnittelu, kasvisruoan tuottaminen ja tilaaminen, määrien arviointi ja hävikin hallinta, kasvisruoan tarjoaminen, asiakkaan ohjaaminen, erityisruokavalioiden toteuttaminen, kasvisruoan toteuttaminen päiväkodin osastoruokailussa, henkilökunnan perehdyttäminen ja asiakkaalle viestiminen.
Johtopäätöksenä voitiin todeta, että tutkimuksessa kerätty aineisto oli riittävä ja niiden pohjalta tehdyt ratkaisut olivat oikeita. Kasvisruokapilotti oli mahdollista aloittaa suunnitellun aikataulun mukaisesti elokuussa 2019. Tämän tutkimuksen pohjalta kasvisruoan tarjoaminen toisena vaihtoehtona on mahdollista laajentaa kohdeorganisaation muihin toimipaikkoihin.
Tutkimustulokset ovat esitelty teemoittain, jotka ilmenivät tutkimuksessa tehdyn selvitystyön tuloksena. Teemoja olivat: ruokalistasuunnittelu, kasvisruoan tuottaminen ja tilaaminen, määrien arviointi ja hävikin hallinta, kasvisruoan tarjoaminen, asiakkaan ohjaaminen, erityisruokavalioiden toteuttaminen, kasvisruoan toteuttaminen päiväkodin osastoruokailussa, henkilökunnan perehdyttäminen ja asiakkaalle viestiminen.
Johtopäätöksenä voitiin todeta, että tutkimuksessa kerätty aineisto oli riittävä ja niiden pohjalta tehdyt ratkaisut olivat oikeita. Kasvisruokapilotti oli mahdollista aloittaa suunnitellun aikataulun mukaisesti elokuussa 2019. Tämän tutkimuksen pohjalta kasvisruoan tarjoaminen toisena vaihtoehtona on mahdollista laajentaa kohdeorganisaation muihin toimipaikkoihin.