Tulehdukselliset suolistosairaudet ja ruokavalio-ohjaus: mitä asioita sairaanhoitajan tulisi käsitellä ohjauksessa
Mäki-Äijö, Hannele (2019)
Mäki-Äijö, Hannele
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019110720781
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019110720781
Tiivistelmä
Tulehdukselliset suolistosairaudet (Inflammatory Bowel Diseases, IBD) ovat yleistyneet nopeasti Euroopassa ja Suomessa. Sairauksiin lasketaan Crohnin tauti ja haavainen paksusuolentulehdus. Sairauksista on pian tulossa suomalaisten uusi kansantauti. IBD-sairaudet
ovat kroonisia ja tällä hetkellä parantumattomia. Niissä ohutsuolen nukkalisäkkeet eivät
toimi normaalisti, mikä aiheuttaa ruuansulatus- ja imeytymishäiriöitä.
Tarkoituksena oli koota kirjallisuuskatsauksen avulla ajantasaista ja tutkimukseen perustuvaa tietoa siitä, mitä asioita sairaanhoitajan tulisi käsitellä suolistosairautta sairastavan potilaan ruokavalio-ohjauksessa. Tavoitteena oli tuottaa tietoa IBD-potilaiden ruokavalio-ohjaustilanteisiin sekä helpottaa sairaanhoitajien työtä keräämällä tärkeimmät ruokavalioohjauksessa käsiteltävät asiat yhteen.
Aineiston tiedonhaussa käytettiin sähköisiä tietokantoja Academic search elite, Cinahl
(EBSCO), Medic ja PubMed. Aineistoa haettiin vuosilta 2013–2019 ja katsaukseen valikoitui
11 tutkimusta. Kaikki valitut tutkimukset olivat kansainvälisiä.
Tuloksissa todettiin tiettyjen elintarvikkeiden, esimerkiksi maitotuotteiden ja alkoholin, lisäävän IBD-oireilua. Potilaat joutuvat tekemään muutoksia ruokavalioonsa diagnoosin jälkeen ja nämä muutokset asettavat IBD-potilaat monien eri ravintoaineiden puutosten vaaraan. Lisäksi muutokset vaikuttavat heidän sosiaaliseen elämäänsä negatiivisesti.
IBD-diagnoosi vaikuttaa kokonaisvaltaisesti potilaiden elämään. Ruokavaliovinkkien lisäksi
sairaanhoitajien tulee käsitellä myös potilaiden henkistä hyvinvointia, korostaa läheisten
tuen tarvetta ja lisätä tietoisuutta ruokavalion mahdollisista psyykkisen puolen vaikutuksista.
ovat kroonisia ja tällä hetkellä parantumattomia. Niissä ohutsuolen nukkalisäkkeet eivät
toimi normaalisti, mikä aiheuttaa ruuansulatus- ja imeytymishäiriöitä.
Tarkoituksena oli koota kirjallisuuskatsauksen avulla ajantasaista ja tutkimukseen perustuvaa tietoa siitä, mitä asioita sairaanhoitajan tulisi käsitellä suolistosairautta sairastavan potilaan ruokavalio-ohjauksessa. Tavoitteena oli tuottaa tietoa IBD-potilaiden ruokavalio-ohjaustilanteisiin sekä helpottaa sairaanhoitajien työtä keräämällä tärkeimmät ruokavalioohjauksessa käsiteltävät asiat yhteen.
Aineiston tiedonhaussa käytettiin sähköisiä tietokantoja Academic search elite, Cinahl
(EBSCO), Medic ja PubMed. Aineistoa haettiin vuosilta 2013–2019 ja katsaukseen valikoitui
11 tutkimusta. Kaikki valitut tutkimukset olivat kansainvälisiä.
Tuloksissa todettiin tiettyjen elintarvikkeiden, esimerkiksi maitotuotteiden ja alkoholin, lisäävän IBD-oireilua. Potilaat joutuvat tekemään muutoksia ruokavalioonsa diagnoosin jälkeen ja nämä muutokset asettavat IBD-potilaat monien eri ravintoaineiden puutosten vaaraan. Lisäksi muutokset vaikuttavat heidän sosiaaliseen elämäänsä negatiivisesti.
IBD-diagnoosi vaikuttaa kokonaisvaltaisesti potilaiden elämään. Ruokavaliovinkkien lisäksi
sairaanhoitajien tulee käsitellä myös potilaiden henkistä hyvinvointia, korostaa läheisten
tuen tarvetta ja lisätä tietoisuutta ruokavalion mahdollisista psyykkisen puolen vaikutuksista.