Luomuperuslannoituksen ja hyötymikrobivalmisteen vaikutukset jääsalaatin 'Frillice' kasvuun ja laatuun
Karttunen, Kari (2019)
Karttunen, Kari
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019111220993
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019111220993
Tiivistelmä
Salaattien suosio suomalaisessa ruokapöydässä on kasvanut. Salaatteja tuodaan ulkomailta, mutta kotimaisten salaattien käyttö on lisääntynyt niiden tuoreuden, puhtauden ja korkean laadun vuoksi. Kuluttajien ostotottumukset ovat muuttuneet viime vuosien aikana ja luonnonmukaisuuteen kiinnitetään ostotilanteessa enemmän huomiota. Markkinoille on tullut myös erivärisiä, erimakuisia ja eri käyttötarkoituksiin soveltuvia lajikkeita. Jääsalaatti ’Frillice’ on rapeutensa vuoksi suomalaisten paljon suosima lajike.
Tässä tutkimuksellisessa opinnäytetyössä pyrittiin selvittämään jääsalaattin kasvualustaan lisättävien luomuperuslannoitteiden ja hyötymikrobivalmisteen vaikutus salaatin kasvuun. Suomessa salaattien kasvuaika kauppakuntoiseksi on lajikkeesta riippuen noin 60–70 vrk, joten salaatintuottajille on kannattavaa lisätä satokertojen määrää vuodessa.
Koe toteutettiin Hämeen ammattikorkeakoulun Lepaan kasvihuoneen koeosastossa 2 sekä henkilökunta- että opiskelijatyönä. Salaatit kasvatettiin kourukasvatusjärjestelmässä NFT (Nutriet Film Technique) helmi – maaliskuun aikana 2018. Kokeeseen kuului 14 toistoa ja käsittelyiden määrä oli 4. Kokeen aikana lämpötila, valo ja hiilidioksidilannoitus pidettiin vakioina. Kokeen rakenne suunniteltiin siten, että se noudattaa täydellisten lohkojen satunnaistettua koetta (completely randomized design).
Hyötymikrobivalmisteella ei saatu aikaan sadon lisäystä. Sadon lisäys oli joko neutraali tai negatiivinen. Tuloksiin on voinut vaikuttaa mahdollisesti se, että aineiston keskihajonnat olivat suuria käsittelyittäin ja kouruittain.
Tässä tutkimuksellisessa opinnäytetyössä pyrittiin selvittämään jääsalaattin kasvualustaan lisättävien luomuperuslannoitteiden ja hyötymikrobivalmisteen vaikutus salaatin kasvuun. Suomessa salaattien kasvuaika kauppakuntoiseksi on lajikkeesta riippuen noin 60–70 vrk, joten salaatintuottajille on kannattavaa lisätä satokertojen määrää vuodessa.
Koe toteutettiin Hämeen ammattikorkeakoulun Lepaan kasvihuoneen koeosastossa 2 sekä henkilökunta- että opiskelijatyönä. Salaatit kasvatettiin kourukasvatusjärjestelmässä NFT (Nutriet Film Technique) helmi – maaliskuun aikana 2018. Kokeeseen kuului 14 toistoa ja käsittelyiden määrä oli 4. Kokeen aikana lämpötila, valo ja hiilidioksidilannoitus pidettiin vakioina. Kokeen rakenne suunniteltiin siten, että se noudattaa täydellisten lohkojen satunnaistettua koetta (completely randomized design).
Hyötymikrobivalmisteella ei saatu aikaan sadon lisäystä. Sadon lisäys oli joko neutraali tai negatiivinen. Tuloksiin on voinut vaikuttaa mahdollisesti se, että aineiston keskihajonnat olivat suuria käsittelyittäin ja kouruittain.