Maistuvampaa kasvisruokaa opiskelijaruokailuun : viikoittaisen kasvisruokapäivän reseptiikan kehittäminen, Turun ammatti-instituutti, lounasravintola Amistoteles
Lindqvist, Mikaela (2019)
Lindqvist, Mikaela
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019111221038
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019111221038
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön taustalla oli halu kehittää Turun ammatti-instituutin lounasravintola Amistoteleksen kasvisruokareseptiikaa, sillä viikoittaisen kasvisruokapäivän reseptit ovat usein samoja viikosta toiseen. Tavoitteena oli kehittää kasvisruokareseptiikkaa ja saada yhä useampi asiakas valitsemaan kasvisruokavaihtoehto ruokalinjastossa. Lisäksi tavoitteena oli luoda tuotannonohjausjärjestelmä Aromiin 5-8 uutta kasvisruokareseptiä asiakkaiden ideoiden ja palautteiden pohjalta. Tutkimuskysymyksiä oli kaksi. Millaista kasvisruokaa lounasravintola Amistoteleksen asiakkaat valitsisivat lounaakseen? Ovatko lounasravintola Amistoteleksen kasvisruokareseptit ravitsemuksellisesti laadukkaita?
Tutkimusmenetelminä käytettiin ryhmäteemahaastattelua, asiakaskyselyä ja asiantuntijahaastattelua. Asiakaskysely teetettiin kaikille Turun ammatti-instituutin opiskelijoille, joita oli noin 5 000. Asiantuntijahaastattelu tehtiin sähköpostitse valmistuvan ravitsemusterapeutin kanssa. Ideoiden pohjalta valittiin viisi eri kasvisruokaa, joista kehitettiin reseptejä. Reseptien lopputulosta arvioi maistatusryhmä, joka koostui Turun ammatti-instituutin opiskelijoista ja henkilökunnasta. Maistatusryhmän palautteen perusteella reseptejä kehitettiin edelleen, jotta kokonaisuudesta tuli sopiva asiakkaiden tarpeisiin.
Ideoiden perusteella viisi uutta kasvisruokareseptiä luotiin tuotannonohjausjärjestelmä Aromiin. Reseptit sekä ravintosisällöt tarkistettiin valmistuvalla ravitsemusterapeutilla, joka toimii työssään ravitsemusasiantuntijana. Luodut reseptit olivat hieman kevyitä kokonaisvaltaiseksi opiskelijalounaaksi. Ateriakokonaisuudesta tulee huolehtia jokaisella aterialla, jotta ateriaan sisältyy lämpimän ruoan lisäksi salaatti, leipä ja margariinilevite, sekä juomaksi rasvatonta maitoa tai piimää. Myös täydennetyt kasvipohjaiset juomat, esim. soija- tai kaurajuoma sopii ruokajuomaksi. Myös koko viikon ruokalistaa tulee seurata, jotta sen arvot täyttävät ruokailusuositusta. Suolan määrä oli sopivan vähäinen ja rasvan laatua parannettiin jokaisessa reseptissä paremman ravitsemuslaadun saavuttamiseksi. Reseptit otetaan käyttöön Turun ammatti-instituutin kahdessa toimipisteessä opinnäytetyön valmistumisen jälkeen.
Tutkimusmenetelminä käytettiin ryhmäteemahaastattelua, asiakaskyselyä ja asiantuntijahaastattelua. Asiakaskysely teetettiin kaikille Turun ammatti-instituutin opiskelijoille, joita oli noin 5 000. Asiantuntijahaastattelu tehtiin sähköpostitse valmistuvan ravitsemusterapeutin kanssa. Ideoiden pohjalta valittiin viisi eri kasvisruokaa, joista kehitettiin reseptejä. Reseptien lopputulosta arvioi maistatusryhmä, joka koostui Turun ammatti-instituutin opiskelijoista ja henkilökunnasta. Maistatusryhmän palautteen perusteella reseptejä kehitettiin edelleen, jotta kokonaisuudesta tuli sopiva asiakkaiden tarpeisiin.
Ideoiden perusteella viisi uutta kasvisruokareseptiä luotiin tuotannonohjausjärjestelmä Aromiin. Reseptit sekä ravintosisällöt tarkistettiin valmistuvalla ravitsemusterapeutilla, joka toimii työssään ravitsemusasiantuntijana. Luodut reseptit olivat hieman kevyitä kokonaisvaltaiseksi opiskelijalounaaksi. Ateriakokonaisuudesta tulee huolehtia jokaisella aterialla, jotta ateriaan sisältyy lämpimän ruoan lisäksi salaatti, leipä ja margariinilevite, sekä juomaksi rasvatonta maitoa tai piimää. Myös täydennetyt kasvipohjaiset juomat, esim. soija- tai kaurajuoma sopii ruokajuomaksi. Myös koko viikon ruokalistaa tulee seurata, jotta sen arvot täyttävät ruokailusuositusta. Suolan määrä oli sopivan vähäinen ja rasvan laatua parannettiin jokaisessa reseptissä paremman ravitsemuslaadun saavuttamiseksi. Reseptit otetaan käyttöön Turun ammatti-instituutin kahdessa toimipisteessä opinnäytetyön valmistumisen jälkeen.