Ikäihmisten palvelutalon kahdeksan viikon kiertävä lounasruokalista
Rimpilä, Kirsi (2019)
Rimpilä, Kirsi
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019111821470
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019111821470
Tiivistelmä
Tämä on toiminnallinen opinnäytetyö, jonka tuloksena syntyi ikäihmisten palvelutaloon kahdeksan viikon kiertävä ruokalista. Opinnäytetyön päätavoite oli laatia kiertävä kahdeksan viikon lounasruokalista allergiamerkinnöin ikäihmisten palvelutaloon
Työn alatavoitteita olivat ikäihmisten ravitsemissuositusten mukainen lounaslista sekä ikäihmisten tottumuksia ja mieltymyksiä mukaileva lounaslista.
Työn tietoperusta käsittelee ikäihmisille suunnattuja Valtion ravitsemusneuvottelukunnan laatimia ravitsemussuosituksia sekä ikääntymiseen liittyviä muutoksia ravitsemuksen kannalta. Ravitsemussuositusten lisäksi tutkimusten valossa esitellään myös ikäihmisten ruokatottumuksia ja mieltymyksiä.
Produkti- osio eli ruokalista syntyi systemaattisella ruokalistasuunnittelulla. Ruokalistalle valikoitui ikäihmisten mieltymysten mukaisia ruokalajeja. Ruokalistan ravitsemussuositustenmukaisuus todennettiin ravintoainelaskennalla kahdelle ruokalistan viikolle.
Opinnäytetyöprosessi käynnistyi toukokuussa 2019. Saman vuoden kesäkuukausina tietoperusta valmistui. Produktin osalta työ valmistui syys-lokakuussa 2019 ja koko opinnäytetyö oli valmis marraskuussa 2019.
Työn alatavoitteita olivat ikäihmisten ravitsemissuositusten mukainen lounaslista sekä ikäihmisten tottumuksia ja mieltymyksiä mukaileva lounaslista.
Työn tietoperusta käsittelee ikäihmisille suunnattuja Valtion ravitsemusneuvottelukunnan laatimia ravitsemussuosituksia sekä ikääntymiseen liittyviä muutoksia ravitsemuksen kannalta. Ravitsemussuositusten lisäksi tutkimusten valossa esitellään myös ikäihmisten ruokatottumuksia ja mieltymyksiä.
Produkti- osio eli ruokalista syntyi systemaattisella ruokalistasuunnittelulla. Ruokalistalle valikoitui ikäihmisten mieltymysten mukaisia ruokalajeja. Ruokalistan ravitsemussuositustenmukaisuus todennettiin ravintoainelaskennalla kahdelle ruokalistan viikolle.
Opinnäytetyöprosessi käynnistyi toukokuussa 2019. Saman vuoden kesäkuukausina tietoperusta valmistui. Produktin osalta työ valmistui syys-lokakuussa 2019 ja koko opinnäytetyö oli valmis marraskuussa 2019.