Suomalaisen viinituotannon tulevaisuus
Väänänen, Emilia; Laukkanen, Jenny (2019)
Väänänen, Emilia
Laukkanen, Jenny
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019111721359
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019111721359
Tiivistelmä
Tutkimuksessa selvitettiin suomalaisen viinituotannon tulevaisuutta ja tuottoisaan tulevaisuuteen vaikuttavia näkökulmia. Tutkimusongelmana oli kysymys siitä, onko suomalaisella viinituotannolla tulevaisuutta. Suomalaista viinituotantoa tutkittiin erityisesti rypäleviinien tuotannon näkökulmasta. Tutkimuksessa tutkittiin myös ilmastonmuutoksen vaikutuksia rypäleviinien tuotantoon. Tutkimuksessa haastateltiin suomalaisen viinituotannon vaikuttajia. Tavoitteena oli saada realistinen kuva suomalaiseen viinituotantoon vaikuttavista tekijöistä seuraavien vuosikymmenien aikana.
Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena eli laadullisena tutkimuksena. Menetelmänä käytettiin teemahaastattelua. Haastattelun aihepiirit jaettiin ennalta teemoittain, mutta haastattelujen sisältöä ei ohjattu liikaa. Haastateltavia henkilöitä oli seitsemän. Haastateltavat työskentelevät suomalaisen viinituotannon parissa.
Tuloksissa selvisi, että suomalaisen viinituotannon tulevaisuuden näkymät ovat hyvät. Erityisen hyvänä tulevaisuus nähtiin hedelmä- ja marjaviineissä. Rypäleviinien tuotanto tulee kasvamaan, ja lainsäädäntöä voidaan muuttaa tarpeen vaatiessa. Suomen on mahdollista listautua halutessaan Euroopan Unionin viinimaihin. Suurimpina uhkina viinituotannon menestyksekkäälle tulevaisuudelle ovat asenteet ja ennakkoluulot. Teknologian kehitys on suuri osatekijä menestyksekkään tulevaisuuden kannalta.
Tulokset palvelevat alan toimijoita ja kuluttajatrendeistä kiinnostuneita. Tuloksia on mahdollista hyödyntää toimintasuunnitelmissa. Lisäksi tulosten pohjalta on mahdollista tehdä tarkempia jatkotutkimuksia. Jatkotutkimukset on mahdollista tehdä monialaisesti.
Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena eli laadullisena tutkimuksena. Menetelmänä käytettiin teemahaastattelua. Haastattelun aihepiirit jaettiin ennalta teemoittain, mutta haastattelujen sisältöä ei ohjattu liikaa. Haastateltavia henkilöitä oli seitsemän. Haastateltavat työskentelevät suomalaisen viinituotannon parissa.
Tuloksissa selvisi, että suomalaisen viinituotannon tulevaisuuden näkymät ovat hyvät. Erityisen hyvänä tulevaisuus nähtiin hedelmä- ja marjaviineissä. Rypäleviinien tuotanto tulee kasvamaan, ja lainsäädäntöä voidaan muuttaa tarpeen vaatiessa. Suomen on mahdollista listautua halutessaan Euroopan Unionin viinimaihin. Suurimpina uhkina viinituotannon menestyksekkäälle tulevaisuudelle ovat asenteet ja ennakkoluulot. Teknologian kehitys on suuri osatekijä menestyksekkään tulevaisuuden kannalta.
Tulokset palvelevat alan toimijoita ja kuluttajatrendeistä kiinnostuneita. Tuloksia on mahdollista hyödyntää toimintasuunnitelmissa. Lisäksi tulosten pohjalta on mahdollista tehdä tarkempia jatkotutkimuksia. Jatkotutkimukset on mahdollista tehdä monialaisesti.