Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Seinäjoen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Seinäjoen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Reseptiikan kehittäminen säilötyistä härkäpavuista : Case: Ilmajoen Makkaramestarit Oy

Luoma-aho, Niko (2019)

 
Avaa tiedosto
Luoma-aho_Niko.pdf (1.098Mt)
Lataukset: 


Luoma-aho, Niko
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019112422099
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli kehittää uutta reseptiikkaa Ilmajoen Makkaramestareiden tuottamista suomalaisista säilötyistä Palkoset-härkäpavuista. Reseptiikkaa kehitettiin toimeksiantona Makkaramestareiden pyynnöstä. Reseptien tarkoituksena on antaa ideoita kuluttajille säilöttyjen härkäpapujen käyttämisestä ruoanlaitossa ja madaltaa kynnystä kokeilla Palkoset-härkäpapuja. Valmiiksi testatun ja hiotun reseptiikan avulla kuluttaja voi keskittyä pelkästään ruoanvalmistukseen. Reseptit suunniteltiin mahdollisimman monien käyttöön sopiviksi ja monipuolisiksi.
Reseptiikkaa suunniteltiin ruoka-alaan liittyvän materiaalin ja referenssien pohjalta. Samalla reseptiikasta laskettiin ravintosisällöt Fineli-tietopankin avulla. Tämä työ sisältää tarkasti kirjatun ja dokumentoidun tuotekehitysprosessin kulun. Hietikko (2008, 15) toteaa tuotekehityksen aikana kehittyneen lopputuloksen innovaatioksi tai tuotteeksi. Rissasen (2002, 182) mukaan tuotekehityksen tarkoituksena on kehittää uusia palveluita tai tuotteita määrätietoisella toiminnalla. Tuotekehitystä voidaan soveltaa myös olemassa oleviin palveluihin tai tuotteisiin. Tällöin tuotekehitys parantaa palveluiden tai tuotteen laatua ja sisältöä.
Työssä kartoitettiin samalla kuluttajien kokemuksia härkäpavuista ja niiden käytöstä ruoanlaitossa. Uuden reseptiikan pohjalta tehdyt ruoat maistatettiin aistinvaraisen arvioinnin avulla satunnaisille ihmisille. Aistinvaraiseen arviointiin osallistui 58 henkilöä joista 36 oli miehiä ja 22 naisia.
Opinnäytetyön tuloksena saatiin aikaan kuusi täysin uutta reseptiä Palkoset-härkäpavuista. Reseptit olivat chili con carne, chili sin carne, härkäpapulevite, kookoksinen härkäpapukeitto, tuorepastaa härkäpavuista ja härkäpapupihvit.
Kehitelty reseptiikka ja Fineli-tietopankin avulla tehdyt ravintoainelaskelmat luovutettiin Makkaramestareille käytettäviksi sellaisinaan tai jatkojalostusta ajatellen.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste