Nutritionens betydelse i förebyggande och vårdande syfte vid Alzheimers sjukdom: En systematisk litteraturstudie
Moisio, Maria (2019)
Moisio, Maria
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019112121842
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019112121842
Tiivistelmä
Riski sairastua Alzheimerin tautiin kasvaa iän, geneettisten ominaisuuksien ja lääketieteellisten riskitekijöiden myötä. Koska Alzheimerin taudin parannuskeinoa ei tällä hetkellä ole, ehkäisevien strategioiden löytämisen tarve on kiireellinen.
Tämän tutkielman tarkoituksena on lisätä tietoa Alzheimerin taudin ja ravinnon suhteesta sekä akuutissa että ennalta ehkäisevässä mielessä.
Tutkielma on laadullinen, systemaattinen kirjallisuuskatsaus. Olen analysoinut 11 tieteellistä artikkelia, jotka julkaistiin vuosina 2009-2019. Teoreettinen lähtökohtani on Nola Pendersin Health Promotion Model sekä Jean Watsonin hoitoteoria.
Tuloksia voidaan tarkastella kahdesta näkökulmasta. Ne ovat ravinnon merkitys Alzheimerin taudin ehkäisyssä sekä aliravitsemus ja Alzheimerin tauti. Tarkastelussa kävi ilmi muun muassa, että terveellinen ruokavalio keski-iässä voi olla kytköksissä pienempään riskiin sairastua dementiaan ja Alzheimerin tautiin myöhemmin elämässä. Lisää tutkimuksia tarvitaan kuitenkin taudin diagnoosin, on vaarassa altistua aliravitsemukselle. ADL:n, ravitsemustilan ja Alzheimerin taudin yhteyttä pitää jatkossa tutkia lisää.
Tämän tutkielman tarkoituksena on lisätä tietoa Alzheimerin taudin ja ravinnon suhteesta sekä akuutissa että ennalta ehkäisevässä mielessä.
Tutkielma on laadullinen, systemaattinen kirjallisuuskatsaus. Olen analysoinut 11 tieteellistä artikkelia, jotka julkaistiin vuosina 2009-2019. Teoreettinen lähtökohtani on Nola Pendersin Health Promotion Model sekä Jean Watsonin hoitoteoria.
Tuloksia voidaan tarkastella kahdesta näkökulmasta. Ne ovat ravinnon merkitys Alzheimerin taudin ehkäisyssä sekä aliravitsemus ja Alzheimerin tauti. Tarkastelussa kävi ilmi muun muassa, että terveellinen ruokavalio keski-iässä voi olla kytköksissä pienempään riskiin sairastua dementiaan ja Alzheimerin tautiin myöhemmin elämässä. Lisää tutkimuksia tarvitaan kuitenkin taudin diagnoosin, on vaarassa altistua aliravitsemukselle. ADL:n, ravitsemustilan ja Alzheimerin taudin yhteyttä pitää jatkossa tutkia lisää.