Henkilökunnan sitouttaminen hävikin hallintaan
Junnila, Marita; Kauhanen, Maiju (2019)
Junnila, Marita
Kauhanen, Maiju
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019112622525
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019112622525
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli etsiä keinoja ruokahävikin pienentämiseksi sekä henkilökunnan sitouttamiseksi ruokahävikin hallintaan Pirkanmaan Osuuskaupan Osuusravintola Oksassa. Opinnäytetyön tavoitteena oli löytää vastauksia tutkimuskysymyksiin, miten vähennetään ruokahävikkiä ja kuinka henkilökunta sitoutetaan hävikin hallintaan. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää henkilökunnan käsitystä hävikin merkityksestä, kuinka he kokevat sitä voitavan pienentää, heidän sitoutumistaan hävikin hallintaan sekä heidän mietteitään vastuullisuudesta ja kestävästä kehityksestä. Tutkimus toteutettiin laadullisena eli kvalitatiivisena tutkimuksena ja tutkimusmenetelminä käytettiin teemahaastatteluja ja havainnointia.
Ruokahävikin vähentäminen, luonnonvarojen vastuullinen käyttäminen sekä turvallisten ja laadukkaiden raaka-aineiden hyödyntäminen ovat tärkeä osa kestävää kehitystä ja vastuullista ruokatuotantoa. Hyvään hävikin hallintaan kuuluu oleellisena osana FIFO-periaatteen tarkka ja huolellinen noudattaminen. Kommunikointi ja tiedonkulku koko henkilökunnan välillä ovat tehokkaita keinoja tuotekierron tehostamisessa ja hävikin vähentämisessä. Henkilökunnan huolellisen perehdyttämisen avulla voidaan henkilökuntaa sitouttaa hävikin pienentämiseen ja hävikin hallintaan. Henkilökunta tuntee omalla toiminnallaan voivansa vaikuttaa ruokahävikin syntymiseen ja kokee olevansa sitoutunut hävikin hallintaan.
Henkilökuntaa voitaisiin sitouttaa entisestään informoimalla ravintolan toiminnan tunnusluvuista sekä ruokahävikin vähentämisen tavoitteista ja ruokahävikin rahallisesta arvosta säännöllisesti. Työntekijän oman roolin korostaminen ja hävikin hallinnan vastuuhenkilöiden nimeäminen sitouttavat henkilökuntaa hävikin hallintaan. Perehdyttämiseen voitaisiin sisällyttää hävikin hallinnan keinoja sekä erityiseksi perehdyttämiskohteeksi FIFO-periaatteen huolellisen noudattamisen. Hävikinhallinta sovelluksen avulla kuluttajille voitaisiin myydä ylijääneitä lounasruokia elintarvikeviranomaisten määrittelemien säädösten puitteissa.
Ruokahävikin vähentäminen, luonnonvarojen vastuullinen käyttäminen sekä turvallisten ja laadukkaiden raaka-aineiden hyödyntäminen ovat tärkeä osa kestävää kehitystä ja vastuullista ruokatuotantoa. Hyvään hävikin hallintaan kuuluu oleellisena osana FIFO-periaatteen tarkka ja huolellinen noudattaminen. Kommunikointi ja tiedonkulku koko henkilökunnan välillä ovat tehokkaita keinoja tuotekierron tehostamisessa ja hävikin vähentämisessä. Henkilökunnan huolellisen perehdyttämisen avulla voidaan henkilökuntaa sitouttaa hävikin pienentämiseen ja hävikin hallintaan. Henkilökunta tuntee omalla toiminnallaan voivansa vaikuttaa ruokahävikin syntymiseen ja kokee olevansa sitoutunut hävikin hallintaan.
Henkilökuntaa voitaisiin sitouttaa entisestään informoimalla ravintolan toiminnan tunnusluvuista sekä ruokahävikin vähentämisen tavoitteista ja ruokahävikin rahallisesta arvosta säännöllisesti. Työntekijän oman roolin korostaminen ja hävikin hallinnan vastuuhenkilöiden nimeäminen sitouttavat henkilökuntaa hävikin hallintaan. Perehdyttämiseen voitaisiin sisällyttää hävikin hallinnan keinoja sekä erityiseksi perehdyttämiskohteeksi FIFO-periaatteen huolellisen noudattamisen. Hävikinhallinta sovelluksen avulla kuluttajille voitaisiin myydä ylijääneitä lounasruokia elintarvikeviranomaisten määrittelemien säädösten puitteissa.