Går den gråa ekonomin inom restaurangbranschen att tygla? : En kvalitativ undersökning om alternativa metoder för att reducera den gråa ekonomin inom restaurangbranschen
Willför, Vanessa (2019)
Willför, Vanessa
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019112622694
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019112622694
Tiivistelmä
Harmaa talous on kauan ollut ja on edelleen usein esiintyvä ongelma. Suomessa toimenpiteisiin harmaan talouden torjumiseksi on ryhdytty monella eri alalla. Rakennusala on jo vuosia ollut hyvin tarkastettu ala, mutta ravintola-alalla ei ole ryhdytty erityisiin toimenpiteisiin käyttöön.
Koska muilla aloilla on otettu käyttöön erilaisia toimenpiteitä harmaan talouden torjumiseksi, tämän opinnäytetyön ajatus oli, että muuttamalla hieman jo voimassaolevia menetelmiä, ne voisivat soveltua myös ravintola-alalle. Teoriaosassa kerrotaan olennaiset toimenpiteistä sekä yleisimmistä tavoista harjoittaa harmaata taloutta. Tämän opinnäytetyön tarkoitus oli analysoida menetelmiä, ja niitä muokkaamalla kehittää toimenpiteitä harmaan talouden torjumiseen. Tutkimuksen luonne on kvalitatiivinen ja empirian tukena on käytetty puolistrukturoituja haastatteluja.
Tutkimuksen tulokset osoittavat, että harmaata taloutta on vaikea hallita ravintola-alalla. Varsinkin kassojen ohimyynnin on todettu olevan todella iso ongelma. Useita tutkituista toimenpiteistä olisi mahdollista ottaa käyttöön ravintola-alalla. Isoin ongelma kuitenkin on, että kannattavuus ei ole riittävä. Veronlisäykset, jotka nämä toimenpiteet toisivat, olisivat liian alhaiset. Tämän vuoksi valtiolle ei olisi kannattavaa ottaa niitä käyttöön.
Koska muilla aloilla on otettu käyttöön erilaisia toimenpiteitä harmaan talouden torjumiseksi, tämän opinnäytetyön ajatus oli, että muuttamalla hieman jo voimassaolevia menetelmiä, ne voisivat soveltua myös ravintola-alalle. Teoriaosassa kerrotaan olennaiset toimenpiteistä sekä yleisimmistä tavoista harjoittaa harmaata taloutta. Tämän opinnäytetyön tarkoitus oli analysoida menetelmiä, ja niitä muokkaamalla kehittää toimenpiteitä harmaan talouden torjumiseen. Tutkimuksen luonne on kvalitatiivinen ja empirian tukena on käytetty puolistrukturoituja haastatteluja.
Tutkimuksen tulokset osoittavat, että harmaata taloutta on vaikea hallita ravintola-alalla. Varsinkin kassojen ohimyynnin on todettu olevan todella iso ongelma. Useita tutkituista toimenpiteistä olisi mahdollista ottaa käyttöön ravintola-alalla. Isoin ongelma kuitenkin on, että kannattavuus ei ole riittävä. Veronlisäykset, jotka nämä toimenpiteet toisivat, olisivat liian alhaiset. Tämän vuoksi valtiolle ei olisi kannattavaa ottaa niitä käyttöön.