Ravintolan palvelutuotteen kehittäminen : S/S Bore
Karppinen, Krista (2019)
Karppinen, Krista
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019112622742
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019112622742
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli kehittää S/S Boren ravintolaan historiaan pohjautuva ruoka- ja juomalista. Työn toimeksiantajana toimi Turun ammatti-instituutti, joka on tuottanut hostel-, ravintola- ja kokouspalveluja laivalla vuoden 2018 alusta lähtien. S/S Bore sijaitsee Aurajoessa Turussa, merenkulkumuseo Forum Marinumin edustalla ja Turun linnan välittömässä läheisyydessä. Tällä hetkellä alus toimii museo- ja hostellilaivana sekä lisäksi Turun ammatti-instituutin opetuslaivana.
S/S Borella on pitkä ja rikas historia, joka haluttiin palvelun tuotteistamisen avulla tuoda näkyväksi myös ravintola-asiakkaille. Palvelun kehittämisen tukena käytettiin tarinallistamisen ja tuotteistamisen menetelmiä. Opinnäytetyö on laadullinen tapaustutkimus, jonka tutkimusmenetelminä käytettiin lomakehaastattelua sekä havainnointia. Työn tutkimuskysymyksiksi muodostuivat: Kuinka Boren ruoka- ja juomalistaan saadaan näkyviin aluksen historia? Kuinka tarinallistamista voidaan hyödyntää palvelun kehittämisessä?
Tutkimustulosten perusteella kehittämistyön lopputulos oli kokonaisuudessaan onnistunut, vaikka pieniä parannuksia esimerkiksi ruokaresepteihin pitääkin vielä tehdä. Tarinallistamisen koettiin tuovan illalliselle lisäarvoa, menukokonaisuus oli toimiva ja ruoka toi hyvin esiin laivan historiaa. Kokonaisvaltaisen palvelukonseptin tuottamiseksi elämyksellisyyttä tulisi vielä kasvattaa kehittämällä illallisen tarinallistamista ja lisäämällä tunnelmaa esimerkiksi musiikin avulla.
S/S Borella on pitkä ja rikas historia, joka haluttiin palvelun tuotteistamisen avulla tuoda näkyväksi myös ravintola-asiakkaille. Palvelun kehittämisen tukena käytettiin tarinallistamisen ja tuotteistamisen menetelmiä. Opinnäytetyö on laadullinen tapaustutkimus, jonka tutkimusmenetelminä käytettiin lomakehaastattelua sekä havainnointia. Työn tutkimuskysymyksiksi muodostuivat: Kuinka Boren ruoka- ja juomalistaan saadaan näkyviin aluksen historia? Kuinka tarinallistamista voidaan hyödyntää palvelun kehittämisessä?
Tutkimustulosten perusteella kehittämistyön lopputulos oli kokonaisuudessaan onnistunut, vaikka pieniä parannuksia esimerkiksi ruokaresepteihin pitääkin vielä tehdä. Tarinallistamisen koettiin tuovan illalliselle lisäarvoa, menukokonaisuus oli toimiva ja ruoka toi hyvin esiin laivan historiaa. Kokonaisvaltaisen palvelukonseptin tuottamiseksi elämyksellisyyttä tulisi vielä kasvattaa kehittämällä illallisen tarinallistamista ja lisäämällä tunnelmaa esimerkiksi musiikin avulla.