Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Tampereen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Tampereen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Laadukkaan ja käyttäjäystävällisen koneastianpesuaineen kartoitus keskisuureen ammattikeittiöön

Lindroos, Outi; Salonen, Saara (2019)

 
Avaa tiedosto
Lindroos_Outi_Salonen_Saara.pdf (1.807Mt)
Lataukset: 


Lindroos, Outi
Salonen, Saara
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019112722779
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli kartoittaa Sastamalan Ruoka- ja Puhtauspalveluille laadukas ja käyttäjäystävällinen koneastianpesuaine keskisuureen ammattikeittiöön. Tutkimuksessa kartoitettiin kolmea kiinteän olomuodon ja kahta nestemäisen olomuodon koneastianpesuainetta ja huuhtelukirkastetta toimeksiantajan viidessä eri koulukohteessa. Tutkimuksessa aineiden laadukkuutta tutkittiin pintapuhtausnäytteillä ja käyttäjäkokemusta eri tutkimusmenetelmillä. Käytettyjä menetelmiä olivat käyttöpäiväkirja, jossa kysyttiin aineiden työturvallisuutta ja ergonomiaa sekä aineiden kulutusta. Puhelinhaastatteluilla kerättiin tietoa aineista niiden käyttöympäristössä. Käyttäjäystävällisyyttä kartoitettiin käyttöpäiväkirjan ja puhelinhaastatteluiden lisäksi sähköisellä kyselyllä.

Tutkimuksessa kävi ilmi että, nestemäinen koneastianpesuaine ja huuhtelukirkaste oli yhtä laadukas kuin kiinteä koneastianpesuaine ja huuhtelukirkaste. Koneastianpesuaineiden ja huuhtelukirkasteiden helppokäyttöisyyttä ja hyvää pesutulosta pidettiin tärkeimpinä ominaisuuksina sekä tuotteiden varastoitavuutta ja turvallista käyttöä pidettiin kyselyissä tärkeänä. Pintapuhtausnäytteissä ei ollut
huomattavia eroja ennen kokeilua ja kokeilun jälkeen tehdyissä mittauksissa.

Saatujen tutkimustulosten pohjalta ehdotettiin toimeksiantajalle koulu 1 ja 2:n aineilla laajennettua kokeilua, jotta saataisiin suurempi otanta tutkittavista aineista käyttäjäkokemuksin, koska tässä tutkimuksessa otanta oli pienehkö. Ehdotettiin ottamaan huomioon käyttäjien kokemukset ja ergonomia päätöksen teossa. Tulevaisuudessa ammattikeittiöiden uhkana on ammatillisen osaamisen vähentyminen, joten tätä on pyrittävä ennalta ehkäisemään myös astiahuollossa. Ennalta ehkäisyssä voitaisiin käyttää erittäin vahvaa perehdytyksen työkalua kuten Leanjohtamismallia.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste