Ikääntyneiden tyytyväisyys ruokapalveluihin hoivakodeissa
Hällström, Tuomo (2019)
Hällström, Tuomo
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019112823252
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019112823252
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää kolmen Seinäjoella toimivan vanhusten hoivakodin asukkaiden tyytyväisyyttä hoivakodeissa saamiinsa ruokapalveluihin. Nämä kolme hoivakotia olivat Hyllykalliokoti, Onnela ja Teponkartano. Tutkimustyön teoreettinen viitekehys koostuu ruokapalveluiden tuottamisesta sekä ikääntyneiden ruokailuun vaikuttavista tekijöistä.
Tutkimustyön tiedonkeruu toteutettiin kyselylomakkeella sekä haastattelemalla asukkaita. Haastattelut toteutettiin ennen hoivakotien lounasaikaa sekä lounaan aikana. Lomakkeiden ja haastatteluiden avulla kerättiin tietoa asukkaiden mielipiteitä heille tarjotusta ruoasta, sen ulkonäöstä ja annoskoosta. Haastatteluissa vastaajat toivat esiin myös omia lempiruokiaan ja ruokaan liittyviä toiveitaan. Myös hoivakodin henkilökunnalle laadittiin erillinen kysely, jolloin hekin pystyivät tuomaan ilmi heidän omia havaintojaan ikääntyneiden ruokailuun liittyen. Kyselyt ja haastattelut toteutettiin elo-syyskuussa 2019.
Tutkimukseen vastasi yhteensä 31 asukasta ja 26 henkilökunnan edustajaa. Yhteensä 37 % hoivakotien asukkaista vastasi tutkimukseen. Tulosten perusteella suurin osa hoivakodin asukkaista on tyytyväisiä saamiinsa ruokapalveluihin eivätkä he kaipaa tai halua niihin suuria muutoksia. Asukkaat ovat oppineet elämässään syömään monipuolisesti ja kokevat, että heidän saamansa ruoka on monipuolista. Asukkailta ja henkilökunnalta saatiin myös uusia toiveita ja ideoita ruokaan liittyen, joiden pohjalta ruokapalvelun tarjoaja voi kehittää palveluitaan vieläkin paremmaksi.
Tutkimustyön tiedonkeruu toteutettiin kyselylomakkeella sekä haastattelemalla asukkaita. Haastattelut toteutettiin ennen hoivakotien lounasaikaa sekä lounaan aikana. Lomakkeiden ja haastatteluiden avulla kerättiin tietoa asukkaiden mielipiteitä heille tarjotusta ruoasta, sen ulkonäöstä ja annoskoosta. Haastatteluissa vastaajat toivat esiin myös omia lempiruokiaan ja ruokaan liittyviä toiveitaan. Myös hoivakodin henkilökunnalle laadittiin erillinen kysely, jolloin hekin pystyivät tuomaan ilmi heidän omia havaintojaan ikääntyneiden ruokailuun liittyen. Kyselyt ja haastattelut toteutettiin elo-syyskuussa 2019.
Tutkimukseen vastasi yhteensä 31 asukasta ja 26 henkilökunnan edustajaa. Yhteensä 37 % hoivakotien asukkaista vastasi tutkimukseen. Tulosten perusteella suurin osa hoivakodin asukkaista on tyytyväisiä saamiinsa ruokapalveluihin eivätkä he kaipaa tai halua niihin suuria muutoksia. Asukkaat ovat oppineet elämässään syömään monipuolisesti ja kokevat, että heidän saamansa ruoka on monipuolista. Asukkailta ja henkilökunnalta saatiin myös uusia toiveita ja ideoita ruokaan liittyen, joiden pohjalta ruokapalvelun tarjoaja voi kehittää palveluitaan vieläkin paremmaksi.