Pellosta pöytään -ruokatuotantoprojekti
Tuovinen, Teemu (2019)
Tuovinen, Teemu
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019120223869
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019120223869
Tiivistelmä
Tämä on toiminnallinen opinnäytetyö, jonka tavoitteena on selvittää miten Perho liiketalousopiston green city farmia voidaan hyödyntää Haaga-Helia ammattikorkeakoulun ja Perho liiketalousopiston väyläopintoihin liittyvässä ruokatuotantoprojektissa.
Green city farm on matalan kynnyksen kohtaamispaikka, jossa kasvatetaan ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävää ruokaa Helsingin malmilla. Green city farmilla opiskelijat pääsevät mukaan näkemään ja kokemaan ruoan kestävän tien, ekologiselta pellolta aina ravintolan keittiöön ja sieltä asiakkaan pöytään. Pelto-oppimisympäristössä opiskelijoiden matkaan kiteytyy yrittäjyyttä, markkinointi ja tuotekehitystä.
Tietoperustassa käydään läpi aiheeseen liittyviä ajankohtaisia asioita, kuten kestävä gastronomia, alkutuotanto, elintarvikeketjun vastuullisuus, lähiruoka, ruokaketju ja ruokahävikki.
Opinnäytetyössä on kyseessä kehittämistyö, jossa käytetään tutkimuksellista otetta. Tutkimuksellisina menetelminä käytetään osallistuvia kehittämismenetelmiä ja niiden analyysejä. Laadulliset tutkimusmenetelmät pyritään ymmärtämään tutkittavaa ilmiötä. Tällä tarkoitetaan ilmiön merkityksen tai tarkoituksen selvittämistä sekä kokonaisvaltaisen ja syvemmän käsityksen saamista ilmiöistä. Teemahaastattelua ja havainnointia käytetään osana aineistonhankintaa, koska niiden avulla pystytään kohdentamaan haastattelu kysymyksiä ja täydentämään muita tiedonkeruu menetelmiä.
Työn tavoitteena oli tuottaa materiaalia, jota voidaan käyttää väyläopintoihin liittyvässä ruokatuotantoprojektissa. Työn tavoitteisiin päästiin. Aloitin työn tekemisen maaliskuussa 2019 ja työ valmistui kokonaisuudessaan joulukuussa 2019.
Green city farm on matalan kynnyksen kohtaamispaikka, jossa kasvatetaan ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävää ruokaa Helsingin malmilla. Green city farmilla opiskelijat pääsevät mukaan näkemään ja kokemaan ruoan kestävän tien, ekologiselta pellolta aina ravintolan keittiöön ja sieltä asiakkaan pöytään. Pelto-oppimisympäristössä opiskelijoiden matkaan kiteytyy yrittäjyyttä, markkinointi ja tuotekehitystä.
Tietoperustassa käydään läpi aiheeseen liittyviä ajankohtaisia asioita, kuten kestävä gastronomia, alkutuotanto, elintarvikeketjun vastuullisuus, lähiruoka, ruokaketju ja ruokahävikki.
Opinnäytetyössä on kyseessä kehittämistyö, jossa käytetään tutkimuksellista otetta. Tutkimuksellisina menetelminä käytetään osallistuvia kehittämismenetelmiä ja niiden analyysejä. Laadulliset tutkimusmenetelmät pyritään ymmärtämään tutkittavaa ilmiötä. Tällä tarkoitetaan ilmiön merkityksen tai tarkoituksen selvittämistä sekä kokonaisvaltaisen ja syvemmän käsityksen saamista ilmiöistä. Teemahaastattelua ja havainnointia käytetään osana aineistonhankintaa, koska niiden avulla pystytään kohdentamaan haastattelu kysymyksiä ja täydentämään muita tiedonkeruu menetelmiä.
Työn tavoitteena oli tuottaa materiaalia, jota voidaan käyttää väyläopintoihin liittyvässä ruokatuotantoprojektissa. Työn tavoitteisiin päästiin. Aloitin työn tekemisen maaliskuussa 2019 ja työ valmistui kokonaisuudessaan joulukuussa 2019.