Väriteoriaa annosten rakentamiseen
Voutilainen, Jesse (2019)
Voutilainen, Jesse
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019120223958
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019120223958
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoitus on tutkia värejä ja niiden vaikutusta ruokaan ja kuinka niitä voitaisiin käyttää paremmin annoksia suunniteltaessa. Tutkimustulosten avulla pyritään selvittämään väriharmonian merkitystä ensikatsauksella ja mitä mielikuvia se tuo tullessaan, ilman muita aisteja. Työ on rajattu koskemaan väreihin ja näköhavaintoihin, koska tämä ensikosketus ruokaan vaikuttaa siihen miltä oletamme ruoan maistuvan.
Työn teoreettisessa osuudessa tullaan käsittelemään värien historiaa, psykologiaa ja teoriaa. Historia käsittelee lyhykäisyydessään värin merkityksestä ja kehittymisestä esi-isillämme siihen, kuinka nykypäivän väriteoriaa on alettu tutkimaan. Psykologia osuus käsittelee värejä neuromarkkinoinnin tasolla, jossa tietyt värit herättävät tiettyjä tuntemuksia. Viimeisenä käsitellään väriteoriaa värien muodostumisesta, väriharmonian eri muotoihin asti.
Ennen empiiristä osuutta, työssä tullaan huomiomaan lyhyesti ruoan esille laittoa, lautasten merkitystä ja aistinvaraista arviointia. Lautasten valinnalla on tutkitusti merkitystä värien ja muotojen kannalta, miltä annos näyttää ja tietyissä tapauksissa, miltä ruoka maistuu. Työ on ennen kaikkea aistinvaraista arviointia ja kysely on luotu käyttäen sitä apuna.
Opinnäytetyön empiirisessä osuudessa tulen valmistamaan annokset teoriaosuuden pohjalta. Annokset on suunniteltu käyttäen apuna väriharmoniaa ja huomioiden lautasten värit mukaan. Valmiit annokset on kuvattu erivärisillä lautasilla ja niitä käyttäen on valmistettu kysely, jossa vastaaja kirjoittaa omat mielikuvat annoksesta ja arvioi ne yhdestä kymmeneen. Kysely on luotu Webropol ohjelmalla ja se on jaettu sosiaalista mediaa apua käyttäen.
Tutkimustuloksista selvisi, kuinka laajasti mielikuvat annoksista jakautuivat. Oli oletettavaa, että värit ovat henkilökohtaisia ja vaikka kuinka annos olisi suunniteltu teorian pohjalta olemaan harmoninen, eivät samat opit pakosti toimi lautasella. Tämä ei kuitenkaan todista, etteikö väriharmoniaa voisi käyttää annosten suunnittelussa, mutta vain eri tavalla. Muuttuvia tekijöitä on paljon, samoin kuin tapoja tutkia asiaa ja näitä asioita tullaan käymään läpi pohdinnoissa.
Työn teoreettisessa osuudessa tullaan käsittelemään värien historiaa, psykologiaa ja teoriaa. Historia käsittelee lyhykäisyydessään värin merkityksestä ja kehittymisestä esi-isillämme siihen, kuinka nykypäivän väriteoriaa on alettu tutkimaan. Psykologia osuus käsittelee värejä neuromarkkinoinnin tasolla, jossa tietyt värit herättävät tiettyjä tuntemuksia. Viimeisenä käsitellään väriteoriaa värien muodostumisesta, väriharmonian eri muotoihin asti.
Ennen empiiristä osuutta, työssä tullaan huomiomaan lyhyesti ruoan esille laittoa, lautasten merkitystä ja aistinvaraista arviointia. Lautasten valinnalla on tutkitusti merkitystä värien ja muotojen kannalta, miltä annos näyttää ja tietyissä tapauksissa, miltä ruoka maistuu. Työ on ennen kaikkea aistinvaraista arviointia ja kysely on luotu käyttäen sitä apuna.
Opinnäytetyön empiirisessä osuudessa tulen valmistamaan annokset teoriaosuuden pohjalta. Annokset on suunniteltu käyttäen apuna väriharmoniaa ja huomioiden lautasten värit mukaan. Valmiit annokset on kuvattu erivärisillä lautasilla ja niitä käyttäen on valmistettu kysely, jossa vastaaja kirjoittaa omat mielikuvat annoksesta ja arvioi ne yhdestä kymmeneen. Kysely on luotu Webropol ohjelmalla ja se on jaettu sosiaalista mediaa apua käyttäen.
Tutkimustuloksista selvisi, kuinka laajasti mielikuvat annoksista jakautuivat. Oli oletettavaa, että värit ovat henkilökohtaisia ja vaikka kuinka annos olisi suunniteltu teorian pohjalta olemaan harmoninen, eivät samat opit pakosti toimi lautasella. Tämä ei kuitenkaan todista, etteikö väriharmoniaa voisi käyttää annosten suunnittelussa, mutta vain eri tavalla. Muuttuvia tekijöitä on paljon, samoin kuin tapoja tutkia asiaa ja näitä asioita tullaan käymään läpi pohdinnoissa.