Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Centria-ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Centria-ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Ekologisk mjölk- och nötköttsproduktion : Svenska Österbottens ekologiska förening

Back, Susanne (2011)

 
Avaa tiedosto
Back_Susanne.pdf (1.851Mt)
Lataukset: 


Back, Susanne
Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201103263603
Tiivistelmä
För detta arbete fungerade Svenska Österbottens ekologiska förening som uppdragsgivare. Föreningen arbetar med att stöda konsumtion och produktion av ekologiska produkter och har 176 medlemmar. Målsättningen med arbetet var att ta reda på vilka för- och nackdelar det finns med ekologisk mjölk- och nötköttsproduktion, både i teorin och ur producentens synvinkel, för att få reda på om det finns förutsättningar att producera ekologiska mjölk- och nötköttsprodukter.

I teoridelen behandlades ekologisk mjölk- och nötköttsproduktion och hela den ekologiska livsmedelsproduktionen ur olika synvinklar gällande miljöfrågor, världens livsmedelsförsörjning, ekonomi och konsumentens intresse för ekologisk mat. Allra först gjordes en beskrivning över vad ekologisk livsmedelsproduktion innebär.

I den praktiska delen gjordes en kvantitativ undersökning i form av en postenkät bland alla medlemmar i Svenska Österbottens ekologiska förening med mjölk- och nötköttsproduktion. Undersökningen gav svar på varför man bedriver ekologisk mjölk- eller nötköttsproduktion eller bara ekologisk växtproduktion, för- och nackdelar med ekologisk mjölk- och nötköttsproduktion, hur lönsamheten utvecklats efter övergång till ekologisk produktion och hur man ser på framtiden för ekologisk mjölk och nötköttsproduktion.

Utgående från undersökningen och teorin konstaterades att det finns utrymme för fler ekologiska mjölk- och nötköttsproducenter och att det går att bedriva en minst lika lönsam produktion som vid konventionell produktion. Även om man är oense om den ekologiska livsmedelsproduktionens fördelar finns det en växande tro och efterfrågan på ekologiska produkter, men det gäller att få ut dem på marknaden och göra det lite enklare för producenterna att börja producera ekologiskt.
 
This thesis is made in cooperation with the Swedish Ostrobothnia Organic Association. The association is working with supporting consumption and production of organic products and has 176 members. The aim with the thesis was to examine the advantages and disadvantages with organic dairy and beef production, both in theory and from the producers’ point of view, to find out whether there are prerequisites to produce organic dairy and beef products.

The theory part examined organic dairy and beef production, as well as the organic food production as a whole from different point of views, considering environmental issues, the world’s food supply, economy and the consumer’s interest in organic food. First of all, a description was made about what organic food production implies.

In the empirical part, a quantitative research in form of mail surveys was conducted among all the members with dairy- and beef production in the Swedish Ostrobothnia Organic Association. The research gave answers to why organic dairy or beef production or only organic crop production is practiced, advantages and disadvantages with organic dairy and beef production, how the profitably has changed after the transition to organic production and what the future is expected to be for organic dairy and beef production.

Based on the survey and the theory, it is assumed that there is space for more organic dairy and beef producers, and that it is possible to run an organic production just as profitably as a conventional production. Even though there are disagreements on the advantages of the organic food production, there is a growing belief in and demand for organic products. The challenge is to bring them out on the market and make it easier for the producer to start with organic production.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste