Pötsin happamuutta puskuroivan rehun vaikutus lypsylehmillä
Hämäläinen, Pauliina (2019)
Hämäläinen, Pauliina
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019121226283
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019121226283
Tiivistelmä
Naudan pötsi mahdollistaa suuren rehumassan varastoinnin ja toimii elinympäristönä rehujen mikrobiaalisesta sulatuksesta vastaaville pötsimikrobeille, joiden toimesta myös kuitupitoisista rehuista muodostuu naudalle arvokkaita ravintoaineita. Mikrobien happamuuden sietokyvyissä on eroja, minkä vuoksi mahdollisimman tasainen pH pötsissä on sekä niille että naudalle eduksi. Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää rehukokeen avulla, saadaanko pötsin happamuutta puskuroivalla rehulla nostettua pötsin pH:ta ja vähennettyä pH:n vaihtelua.
Opinnäytetyön toimeksiantaja on Vilomix Finland Oy. Opinnäytetyöhön kuului Mustialan navetalla marraskuussa 2018 aloitettu ja helmikuussa 2019 loppunut rehukoe, johon valittiin kuusi 1-3 viikkoa ennen kokeen alkua poikinutta lehmää. Koerehuna toiminutta pötsipuskuria syötettiin appeeseen sekoitettuna. Lehmät olivat kokeen aikana ensin kaikki koeryhmässä, sitten jaettuina koe- ja kontrolliryhmään. Kokeessa käytettiin eCow Devon Limited -yrityksen valmistamia anturiboluksia, jotka mittasivat pötsin pH:ta ja lämpötilaa. Lisäksi seurattiin lehmien märehtimistä, painoa, tuotosta ja maidon pitoisuuksia.
Pötsin pH-mittauslaitteiston toimintahäiriöt ja kokeen aikana toimimasta lakanneet bolukset rajoittivat tulosten määrää sekä aiheuttivat ryhmien epätasaisuuden kokeen aikana. Lisäksi koe- ja kontrolliryhmien ruokintakerrat erosivat ryhmien koosta ja automaattisesta ruokintajärjestelmästä johtuen, mikä saattoi vaikuttaa kontrolliryhmän lehmien tuloksiin. Seurauksena koerehun mahdollisista vaikutuksista tehdyt havainnot jäivät pääosin yksittäisiksi poiminnoiksi, mikä vähensi niiden luotettavuutta eikä tutkimuskysymykseen saatu vastausta.
Opinnäytetyön toimeksiantaja on Vilomix Finland Oy. Opinnäytetyöhön kuului Mustialan navetalla marraskuussa 2018 aloitettu ja helmikuussa 2019 loppunut rehukoe, johon valittiin kuusi 1-3 viikkoa ennen kokeen alkua poikinutta lehmää. Koerehuna toiminutta pötsipuskuria syötettiin appeeseen sekoitettuna. Lehmät olivat kokeen aikana ensin kaikki koeryhmässä, sitten jaettuina koe- ja kontrolliryhmään. Kokeessa käytettiin eCow Devon Limited -yrityksen valmistamia anturiboluksia, jotka mittasivat pötsin pH:ta ja lämpötilaa. Lisäksi seurattiin lehmien märehtimistä, painoa, tuotosta ja maidon pitoisuuksia.
Pötsin pH-mittauslaitteiston toimintahäiriöt ja kokeen aikana toimimasta lakanneet bolukset rajoittivat tulosten määrää sekä aiheuttivat ryhmien epätasaisuuden kokeen aikana. Lisäksi koe- ja kontrolliryhmien ruokintakerrat erosivat ryhmien koosta ja automaattisesta ruokintajärjestelmästä johtuen, mikä saattoi vaikuttaa kontrolliryhmän lehmien tuloksiin. Seurauksena koerehun mahdollisista vaikutuksista tehdyt havainnot jäivät pääosin yksittäisiksi poiminnoiksi, mikä vähensi niiden luotettavuutta eikä tutkimuskysymykseen saatu vastausta.