Ihan tavallista ruokaa : kasvisruokabuumi suomalaisissa aikakauslehdissä
Virtanen, Milja (2019)
Virtanen, Milja
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019121526818
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019121526818
Tiivistelmä
Tässä opinnäytetyössä tutkitaan sitä, onko kasvisruuan kasvanut suosio näkynyt suomalaisissa aikakauslehdissä. Opinnäytetyö jakautuu kahteen osaan, vertailevaan tutkimukseen ja tuoteosaan eli kasvisruoka-aiheiseen juttusarjaan.
Tutkimuksessa vertailtiin työn toimeksiantajaa Glorian ruoka & viini -lehteä neljään muuhun suomalaiseen ruokasisältöjä julkaisevaan aikakauslehteen: Makuun, Viiniin, Kotivinkkiin ja Pirkkaan. Lehtiä tarkasteltiin kahdelta eri ajanjaksolta, vuosilta 2013–2014 ja 2018–2019. Tavoitteena oli selvittää, onko 2010-luvun kasvisruokabuumilla ollut vaikutuksia lehtien kasvisruokasisältöjen määrään tai tapaan käsitellä kasvisruokaa. Tutkimuksessa yhdisteltiin määrällistä sisällönerittelyä ja laadullista sisällönanalyysia.
Lisäksi opinnäytetyössä selvitetään, mitä ruokajournalismi on ja millainen historia sillä on. Opinnäytetyö käsittelee myös kasvisruokailemisen historiaa Suomessa keskittyen erityisesti 2010-luvun kasvisruokabuumiin. Tietoa on hankittu kirjoista, verkkolähteistä ja journalistisista teksteistä.
Tuloksista voi todeta, että lehtien välillä on selkeitä eroja. Kasvisruokasisällöt ovat lisääntyneet Glorian ruoka & viinissä, Viinissä ja Pirkassa, kun taas Makussa ja Kotivinkissä kasvisruokasisällöt ovat vähentyneet. Glorian ruoka & viini erosi muista lehdistä siinä, että kyseisessä lehdessä kasvisreseptit ovat nykyisin yhä useammin vain reseptejä muiden joukossa. Muissa lehdissä on taas yleistynyt se linja, että kirjoittaja korostaa kasvisreseptin yhteydessä reseptin vegetaristisuutta tai vegaanisuutta.
Tuoteosa eli kasvisruoka-aiheinen juttusarja suunniteltiin opinnäytetyön vertailevan tutkimusosion pohjalta. Aiheeksi valittiin kasvisten grillaaminen, sillä juttusarja julkaistiin kesällä. Kasvisruokaa ei haluttu alleviivata juttusarjan osissa, joten artikkelien pääpaino oli kasvisruuan sijaan kasviksissa raaka-aineina. Ei ole yhdentekevää, millaisia sanavalintoja toimittajat käyttävät. Siksi sitä, miten kasvisruokaa lehdissä käsitellään, on tärkeää pohtia. In this research, Glorian ruoka & viini magazine, the mandator of this thesis, was compared to four other Finnish magazines that publish food related content: Maku, Viini, Kotivinkki and Pirkka. The examined issues were from two different time frames, 2013–2014 and 2018–2019. The aim was to determine whether the vegetarian food boom in the 2010s has had effect on the amount of the vegetarian and vegan content in the magazines and has it changed the way the vegetarian food is addressed in them or not. Both quantitative and qualitative methods were used in this research.
This thesis also clarifies what food journalism is and describes it’s history. It also examines the history of vegetarianism in Finland, focusing in the vegetarian food boom of the 2010s. The information used in this analysis has been received from books, online sources and journalistic texts.
The results of this research demonstrate, that there are differences between the magazines. The amount of vegetarian content has increased in Glorian ruoka ja viini, Viini and Pirkka, whereas it has decreased in Maku and Kotivinkki. Glorian ruoka & viini differs from the other magazines, because in Glorian ruoka & viini, vegetarian recipes are no longer differentiated from the other recipies as often as they were five years ago. In contrast, other magazines specifically report the vegetarian recipies to be vegetarian more frequently.
The series of articles was made with the research as a basis. The topic of the series was barbecuing, because the articles were published during the summer. The priority was not to emphasize that the series is about vegetarian and vegan food, so the main focus was on vegetables as ingredients. It’s not meaningless, what kind of dictions journalists use. Because of that, it’s important to contemplate, how the vegetarian food is addressed in food magazines.
Tutkimuksessa vertailtiin työn toimeksiantajaa Glorian ruoka & viini -lehteä neljään muuhun suomalaiseen ruokasisältöjä julkaisevaan aikakauslehteen: Makuun, Viiniin, Kotivinkkiin ja Pirkkaan. Lehtiä tarkasteltiin kahdelta eri ajanjaksolta, vuosilta 2013–2014 ja 2018–2019. Tavoitteena oli selvittää, onko 2010-luvun kasvisruokabuumilla ollut vaikutuksia lehtien kasvisruokasisältöjen määrään tai tapaan käsitellä kasvisruokaa. Tutkimuksessa yhdisteltiin määrällistä sisällönerittelyä ja laadullista sisällönanalyysia.
Lisäksi opinnäytetyössä selvitetään, mitä ruokajournalismi on ja millainen historia sillä on. Opinnäytetyö käsittelee myös kasvisruokailemisen historiaa Suomessa keskittyen erityisesti 2010-luvun kasvisruokabuumiin. Tietoa on hankittu kirjoista, verkkolähteistä ja journalistisista teksteistä.
Tuloksista voi todeta, että lehtien välillä on selkeitä eroja. Kasvisruokasisällöt ovat lisääntyneet Glorian ruoka & viinissä, Viinissä ja Pirkassa, kun taas Makussa ja Kotivinkissä kasvisruokasisällöt ovat vähentyneet. Glorian ruoka & viini erosi muista lehdistä siinä, että kyseisessä lehdessä kasvisreseptit ovat nykyisin yhä useammin vain reseptejä muiden joukossa. Muissa lehdissä on taas yleistynyt se linja, että kirjoittaja korostaa kasvisreseptin yhteydessä reseptin vegetaristisuutta tai vegaanisuutta.
Tuoteosa eli kasvisruoka-aiheinen juttusarja suunniteltiin opinnäytetyön vertailevan tutkimusosion pohjalta. Aiheeksi valittiin kasvisten grillaaminen, sillä juttusarja julkaistiin kesällä. Kasvisruokaa ei haluttu alleviivata juttusarjan osissa, joten artikkelien pääpaino oli kasvisruuan sijaan kasviksissa raaka-aineina. Ei ole yhdentekevää, millaisia sanavalintoja toimittajat käyttävät. Siksi sitä, miten kasvisruokaa lehdissä käsitellään, on tärkeää pohtia.
This thesis also clarifies what food journalism is and describes it’s history. It also examines the history of vegetarianism in Finland, focusing in the vegetarian food boom of the 2010s. The information used in this analysis has been received from books, online sources and journalistic texts.
The results of this research demonstrate, that there are differences between the magazines. The amount of vegetarian content has increased in Glorian ruoka ja viini, Viini and Pirkka, whereas it has decreased in Maku and Kotivinkki. Glorian ruoka & viini differs from the other magazines, because in Glorian ruoka & viini, vegetarian recipes are no longer differentiated from the other recipies as often as they were five years ago. In contrast, other magazines specifically report the vegetarian recipies to be vegetarian more frequently.
The series of articles was made with the research as a basis. The topic of the series was barbecuing, because the articles were published during the summer. The priority was not to emphasize that the series is about vegetarian and vegan food, so the main focus was on vegetables as ingredients. It’s not meaningless, what kind of dictions journalists use. Because of that, it’s important to contemplate, how the vegetarian food is addressed in food magazines.