Metsään järjestetyn elämyksellisen pop up -ravintolan kuvaus sen suunnittelusta toteutukseen
Sinkkonen, Valtteri (2019)
Sinkkonen, Valtteri
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019121827506
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019121827506
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö on suoraviivainen kuvaus eräästä kesäkuussa 2019 metsään järjeste- tystä pop up -ravintolan suunnittelusta ja toteutuksesta. Ravintola oli osana Nielu2019 taide ja -illallistapahtumaa. Nielu koostui pop up -ravintolasta, sirkusesityksistä, perfor- mansseista, keskusteluista sekä 12 taideteoksesta, josta yhden installaation päältä syötiin ravintolan illallinen. Opinnäytetyössä keskitytään siihen mitä elämyksellisen ja onnistuneen pop up-ravintolan perustamiseen tarvittiin.
Työ alkaa produktia tukevalla tietoperustalla, jonka ensimmäisessä luvussa kuvaillaan projekti käsitteenä sekä mitä projekti vetäjältä eli projektipäälliköltä vaaditaan. Tietoperustan toinen luku käsittelee ruokatuotannon prosesseja ammattikeittiössä. Metsässä järjestetyn ravintolan menu-, budjetti- ja aikataulusuunnitelmat olivat kuin eteneviä prosesseja, jotka yhdessä loivat tuotantoprosessin. Kun taas koko tapahtuma sekä ravintola oli kuin kokonainen itsenäinen projekti, koska siihen kuului lukuisia tehtäviä ja toimenpiteitä ennen toteutusta ja sen aikana.
Luku neljä alkaa produktin eli Nielun2019 ravintolan kuvailulla. Kappaleissa käydään läpi kirjoittajan ajatusprosessia lineaarisesti, kuinka, mitä ja miten päädyttiin ravintolan toteutuksen kannalta tärkeisiin lopputuloksiin. Luvussa viisi kuvaillaan ravintolan toteutusta ja mihin ratkaisuihin illallisten aikana päädyttiin. Viimeisessä luvussa käsitellään onnistumista sen palautteiden sekä ravintolan herättämän kiinnostuksen pohjalta. Taloudelliselle tappiolle laskettiin breaking point -malleja, kuinka olisi saavutettu nollatulos toteutuneiden kustannuksien pohjalta, kuten esimerkiksi nostamalla ravintolakapasiteettia tai illallisten hintaa.
Vaikka projekti kärsi taloudellisen tappion lyhyen aukioloajan takia oli se kuitenkin erin- omainen elämyksellinen kokemus, niin toteuttajalle kuin siellä syönneille asiakkaille. Illallisliput myytiin loppuun alle vuorokaudessa ja siksi suuren kysynnän takia avattiin yksi lisäkattaus. Pop up -ravintolan aikana järjestettiin 12 elämyksellistä ja onnistunutta kattausta. Onnistumista määritteli ravintolan pohjalla ollut huolellinen suunnittelu sekä toteutuksen aikana olleet tehtävien tavoitteet olivat realistisia ja optimoituja laadun takaamiseksi.
Opinnäytetyön kirjallisen osuuden tavoitteena oli nitoa kokonaisuus kasaan suunnittelumateriaalin pohjalta ja antaa lukijalle aidon esimerkin toteutuneesta produktista. Opinnäyte- työstä voi olla hyötyä väliaikaista (tai pidempää) ravintola-alan- toimintaa tai tapahtumaa aloittavalle, sekä se voi toimia apuvälineenä ratkaisemaan tai kehittämään työpaikan, koulu- tai muun projektin ruokatuotannollisia prosesseja.
Työn teksti on kirjoitettu ravintolan suunnittelun aikana syntyneiden aineistojen, suunnittelumateriaalin, pöytäkirjojen sekä kirjoittajan omien kokemuksien pohjalta. Ravintolan kattaukset järjestettiin 7.6 – 16.6.2019. Opinnäytetyön valmistui marraskuussa 2019.
Työ alkaa produktia tukevalla tietoperustalla, jonka ensimmäisessä luvussa kuvaillaan projekti käsitteenä sekä mitä projekti vetäjältä eli projektipäälliköltä vaaditaan. Tietoperustan toinen luku käsittelee ruokatuotannon prosesseja ammattikeittiössä. Metsässä järjestetyn ravintolan menu-, budjetti- ja aikataulusuunnitelmat olivat kuin eteneviä prosesseja, jotka yhdessä loivat tuotantoprosessin. Kun taas koko tapahtuma sekä ravintola oli kuin kokonainen itsenäinen projekti, koska siihen kuului lukuisia tehtäviä ja toimenpiteitä ennen toteutusta ja sen aikana.
Luku neljä alkaa produktin eli Nielun2019 ravintolan kuvailulla. Kappaleissa käydään läpi kirjoittajan ajatusprosessia lineaarisesti, kuinka, mitä ja miten päädyttiin ravintolan toteutuksen kannalta tärkeisiin lopputuloksiin. Luvussa viisi kuvaillaan ravintolan toteutusta ja mihin ratkaisuihin illallisten aikana päädyttiin. Viimeisessä luvussa käsitellään onnistumista sen palautteiden sekä ravintolan herättämän kiinnostuksen pohjalta. Taloudelliselle tappiolle laskettiin breaking point -malleja, kuinka olisi saavutettu nollatulos toteutuneiden kustannuksien pohjalta, kuten esimerkiksi nostamalla ravintolakapasiteettia tai illallisten hintaa.
Vaikka projekti kärsi taloudellisen tappion lyhyen aukioloajan takia oli se kuitenkin erin- omainen elämyksellinen kokemus, niin toteuttajalle kuin siellä syönneille asiakkaille. Illallisliput myytiin loppuun alle vuorokaudessa ja siksi suuren kysynnän takia avattiin yksi lisäkattaus. Pop up -ravintolan aikana järjestettiin 12 elämyksellistä ja onnistunutta kattausta. Onnistumista määritteli ravintolan pohjalla ollut huolellinen suunnittelu sekä toteutuksen aikana olleet tehtävien tavoitteet olivat realistisia ja optimoituja laadun takaamiseksi.
Opinnäytetyön kirjallisen osuuden tavoitteena oli nitoa kokonaisuus kasaan suunnittelumateriaalin pohjalta ja antaa lukijalle aidon esimerkin toteutuneesta produktista. Opinnäyte- työstä voi olla hyötyä väliaikaista (tai pidempää) ravintola-alan- toimintaa tai tapahtumaa aloittavalle, sekä se voi toimia apuvälineenä ratkaisemaan tai kehittämään työpaikan, koulu- tai muun projektin ruokatuotannollisia prosesseja.
Työn teksti on kirjoitettu ravintolan suunnittelun aikana syntyneiden aineistojen, suunnittelumateriaalin, pöytäkirjojen sekä kirjoittajan omien kokemuksien pohjalta. Ravintolan kattaukset järjestettiin 7.6 – 16.6.2019. Opinnäytetyön valmistui marraskuussa 2019.