Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Hämeen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Hämeen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite

Mikrolevien antimikrobiset ominaisuudet ja niiden hyödyntäminen kosmetiikassa

Vesanen, Anna (2019)

Avaa tiedosto
opinnäytetyö_vesanen.pdf (1.065Mt)
Lataukset: 


Vesanen, Anna
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019121927563
Tiivistelmä
Levien hyödyntämistä eri sovelluksissa, kuten bioenergiana, elintarvikkeina sekä jätevedenpuhdistuksessa on tutkittu jo pitkään. Myös lääke- ja kosmetiikkateollisuudessa levät ovat herättäneet kiinnostusta niiden sisältämien eri yhdisteiden, esimerkiksi pigmenttien ja rasvahappojen, vuoksi. Levälajeilla on aiemmissa tutkimuksissa todettu olevan antimikrobisia vaikutuksia eri mikrobien kasvuun. Kosmetiikka-alalla on tällä hetkellä trendinä luonnonmukaisuus ja kestävä kehitys, joten levien eri ominaisuuksien, muun muassa antimikrobisuuden, hyödyntäminen kosmetiikassa on kiinnostava ja lisää tutkimusta tarvitseva aihepiiri. Tässä opinnäytetyössä, jossa tilaajana toimi Levätehdas-projekti (4/2018-9/2019), tutkittiin silmäleviin kuuluvan Euglena gracilis-levästä uutettujen erilaisten uutteiden vaikutusta kolmen eri ihmisen iholla esiintyvän, iho-ongelmia aiheuttavien mikrobin kasvuun. Opinnäytetyössä toteutetussa kokeessa käytetyt mikrobit olivat bakteerit Escherichia coli, Staphylococcus aureus sekä hiiva Malassezia furfur. Levästä käytettiin neljää erilaista uutetta: pimeä- sekä valokasvatetun levän ASE-uutetta, paramylon-uutetta sekä SFE-uutetta. Mikrobien kasvua inhiboi sekä paramylon-uute että SFE-uute. Paramylon-uute inhiboi S. aureuksen kasvua osassa replikaateissa. Selkeä mikrobikasvua inhiboiva vaikutus kokeissa saatiin SFE-uutteella, joka vaikutti E. colin kasvuun jokaisella neljällä replikaatilla. Jos E. gracilis -levän antimikrobisia ominaisuuksia aiotaan hyödyntää kosmetiikan ainesosana, tulisi tutkimusta jatkaa keskittyen muun muassa kasvun vaiheiden ja kasvatusolojen vaikutuksiin leväsolun tuottamiin yhdisteisiin. Kasvuolosuhteiden optimointi on erityisen tärkeää, jotta haluttuja yhdisteitä kuten tiettyjä rasvahappoja tai paramylonia saadaan tuotettua halutuissa määrissä.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste