Vedenpehmennysmenetelmien vertailu koneelliseen pesuun
Sairanen, Henrik (2019)
Sairanen, Henrik
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019121927676
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019121927676
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli löytää toimiva menetelmä vedenpehmennykseen, joka voidaan tarjota palveluna asiakkaille. Asiakkaina olivat ammattikeittiöt, joiden vedet olivat kovia ja joutuvat käyttämään erityisiä koville vesille tarkoitettuja pesuaineita. Tällöin voidaan säästää ylimääräisissä kuluissa kovuutta vähentävien pesuaineiden käytössä. Työ koostuu kirjallisesta ja kokeellisesta osasta. Kirjallisessa osassa on tarkoituksena käydä läpi erilaisia olemassa olevia vedenpehmennysmenetelmiä ja laitteita, vertailla hintoja, kokoja sekä soveltuvuutta käyttötarkoitukseen. Tarkoituksena on myös kokeellisen osan yhteydessä tehdä laskelmia vuosittaisista kustannuksista pesuaineen ja laitteen suhteen. The purpose of this thesis was to find a suitable method for water softening, to be offered as a service from the company to professional kitchens in their dish washing. It is aimed at kitchens in areas with extra hard waters requiring the use of special detergents. This way they could save in detergent expenses. The thesis consists of a theoretical and a practical part, where the theoretical part comprises finding different methods and devices for water softening, and comparing the prices, sizes and suitability. The practical part is about testing a device by measuring the water hardness and seeing the effects. The aim was to also calculate for annual expenses of different devices and detergents.