Herkkusienikavattamon alustatuotannon hukkalämpömäärä
Alisaari, Julius (2019)
Alisaari, Julius
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019121927635
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019121927635
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena on selvittää Mykora Oy:n herkkusienikasvattamon alustatuotannossa syntyvä hukkalämpömäärä. Mykora Oy sijaitsee Eurassa ja kasvattaa herkkusieniä sekä vähittäiskauppaan että ravintoloihin. Kohdeyrityksen tuotannon hukkalämpömäärää ei ole aiemmin selvitetty.
Työssä käytettiin yrityksen prosessinohjausjärjestelmästä kerättyä dataa, jonka avulla on suoritettu vaadittavat laskut hukkalämpömäärän selvittämiseksi. Alustatuotantoprosessissa on kaksi päävaihetta: idätys ja pastörointi. Molemmat vaiheet tarkastellaan erikseen. Data on kerätty viidentoista päivän ajalta huhtikuussa. Tulosten laskemisessa käytettiin apuna Excel-taulukkolaskentaohjelmistoa.
Työssä selvitettiin vuotuinen hukkalämpömäärä. Lisäksi työssä laskettiin kuukausittaiset ja prosessikiertokohtaiset hukkalämpömäärät. Tulokset ovat suuntaa-antavia. Syy tähän on keskiarvojen käyttö.
Tulokseksi saatiin alustatuotannon vuotuiseksi hukkalämpömääräksi noin 8000 megawattituntia. Tämä on merkittävä määrä lämpöä, jonka hyödyntämismahdollisuuksia ja hukkalämmön säästöpotentiaalia olisi hyvä tarkastella kohteessa. The purpose of this thesis was to find out the amount of waste heat generated by Mykora Oy's mushroom plant's germination phase. Mykora Oy is located in Eura and grows mushrooms for retail and restaurants. The company has not previously researched the amount of waste heat generated in production.
Data collected from the company's process control system was used in the thesis to perform the required calculations to determine the waste heat. There are two main phases of germination and pasteurization in the whole germination process. Both steps were calculated separately. Data was collected for fifteen days in April. Excel spreadsheet software was used to calculate the results.
In this work the annual waste heat of the mushroom farm was calculated. Furthermore, monthly and process cycle specific heat losses were also calculated. However, the results are indicative. The reason for this is the average values used in the calculations, as well as other smaller factors.
The result was an annual waste heat of about 8,000 megawatts per year. This is a significant amount of heat, so it would be reasonable to look at the potential uses for it, as well as potential financial savings more closely.
Työssä käytettiin yrityksen prosessinohjausjärjestelmästä kerättyä dataa, jonka avulla on suoritettu vaadittavat laskut hukkalämpömäärän selvittämiseksi. Alustatuotantoprosessissa on kaksi päävaihetta: idätys ja pastörointi. Molemmat vaiheet tarkastellaan erikseen. Data on kerätty viidentoista päivän ajalta huhtikuussa. Tulosten laskemisessa käytettiin apuna Excel-taulukkolaskentaohjelmistoa.
Työssä selvitettiin vuotuinen hukkalämpömäärä. Lisäksi työssä laskettiin kuukausittaiset ja prosessikiertokohtaiset hukkalämpömäärät. Tulokset ovat suuntaa-antavia. Syy tähän on keskiarvojen käyttö.
Tulokseksi saatiin alustatuotannon vuotuiseksi hukkalämpömääräksi noin 8000 megawattituntia. Tämä on merkittävä määrä lämpöä, jonka hyödyntämismahdollisuuksia ja hukkalämmön säästöpotentiaalia olisi hyvä tarkastella kohteessa.
Data collected from the company's process control system was used in the thesis to perform the required calculations to determine the waste heat. There are two main phases of germination and pasteurization in the whole germination process. Both steps were calculated separately. Data was collected for fifteen days in April. Excel spreadsheet software was used to calculate the results.
In this work the annual waste heat of the mushroom farm was calculated. Furthermore, monthly and process cycle specific heat losses were also calculated. However, the results are indicative. The reason for this is the average values used in the calculations, as well as other smaller factors.
The result was an annual waste heat of about 8,000 megawatts per year. This is a significant amount of heat, so it would be reasonable to look at the potential uses for it, as well as potential financial savings more closely.