Sosiaalisen ja ekologisen kestävyyden toteutuminen lounaskahvila Kievari Virrassa : Kestävän kehityksen opas ammattikeittiöille
Rämö, Linda (2019)
Rämö, Linda
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019122027794
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019122027794
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, miten sosiaalinen ja ekologinen kestävyys toteutuvat lounaskahvila Kievari Virrassa. Kartoituksen pohjalta laadittiin yrityksen käyttöön opas, jota hyödyntämällä yritys voi toimia kestävällä tavalla.
Tutkimusmenetelminä käytettiin kyselyä ja haastattelua. Kyselyn tarkoituksena oli kartoittaa lounaskahvilan työntekijöiden tämänhetkisen työhyvinvoinnin tilannetta. Lounaskahvilan esimiehen haastattelun avulla saatiin yleiskuva lounaskahvilan toiminnasta ja siitä, miten ekologinen kestävyys tällä hetkellä toteutuu keittiötyössä. Lisäksi tutustuttiin lounaskahvilan esimiehen johdolla kiinteistön tiloihin, keittiökoneisiin ja jätteiden kierrätykseen.
Työhyvinvointikyselystä selvisi, että lounaskahvilan työntekijöiden fyysisessä ja psyykkisessä työhyvinvoinnissa on kehitettävää. Esimiehen haastattelun perusteella voidaan todeta, että jätteiden lajittelua tulee tehostaa lounaskahvilan tiloissa. Oppaassa on neuvoja ja ohjeita, miten keittiötyössä voidaan toimia energiatehokkaasti, miten jätehuoltoa voidaan tehostaa ja ruokahävikkiä vähentää sekä miten työntekijöiden työhyvinvointia voidaan edistää. Opas on laadittu niin, että sitä voivat hyödyntää muutkin ammattikeittiöt.
Tutkimusmenetelminä käytettiin kyselyä ja haastattelua. Kyselyn tarkoituksena oli kartoittaa lounaskahvilan työntekijöiden tämänhetkisen työhyvinvoinnin tilannetta. Lounaskahvilan esimiehen haastattelun avulla saatiin yleiskuva lounaskahvilan toiminnasta ja siitä, miten ekologinen kestävyys tällä hetkellä toteutuu keittiötyössä. Lisäksi tutustuttiin lounaskahvilan esimiehen johdolla kiinteistön tiloihin, keittiökoneisiin ja jätteiden kierrätykseen.
Työhyvinvointikyselystä selvisi, että lounaskahvilan työntekijöiden fyysisessä ja psyykkisessä työhyvinvoinnissa on kehitettävää. Esimiehen haastattelun perusteella voidaan todeta, että jätteiden lajittelua tulee tehostaa lounaskahvilan tiloissa. Oppaassa on neuvoja ja ohjeita, miten keittiötyössä voidaan toimia energiatehokkaasti, miten jätehuoltoa voidaan tehostaa ja ruokahävikkiä vähentää sekä miten työntekijöiden työhyvinvointia voidaan edistää. Opas on laadittu niin, että sitä voivat hyödyntää muutkin ammattikeittiöt.