Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Tampereen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Tampereen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Matkailu- ja ravintola-alan vetovoimaisuuden lisääminen

Karhunen, Tiina; Mäki-Tulokas, Tiina (2019)

 
Avaa tiedosto
Karhunen_Tiina_Maki-Tulokas_Tiina.pdf (887.3Kt)
Lataukset: 


Karhunen, Tiina
Mäki-Tulokas, Tiina
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202001151270
Tiivistelmä
Matkailu- ja ravintola-alan vetovoimaisuus on kadoksissa. Alan koulutuksiin ja avoimiin työpaikkoihin on vaikea saada alasta kiinnostuneita hakijoita. Matkailu- ja ravintola-ala on murroksessa, mutta mistä syystä? Opinnäytetyön toimeksiantajana on Pirkanmaan matkailu- ja ravintolayrittäjät ry. Heitä on puhuttanut alan työvoimapula ja vetovoimaisuuden heikentyminen. Miten saada työvoimaa avoimiin työpaikkoihin ja talvi- sekä kesäsesonkiin? Opinnäytetyön tavoite on tutkia miksi ala ei ole enää vetovoimainen ja mikä saisi työntekijät jäämään alalle.

Matkailu- ja ravintola-alan yrittäjien teemahaastatteluilla saatiin työnantajan näkökulma alan vetovoimaisuudesta. Alan koulutusta tarjoaville Toisen asteen oppilaitosten koulutuspäälliköille ja -johtajille toteutetulla lomaketutkimuksella haettiin oppilaitosnäkökulmaa alan koulutuslinjojen vetovoimaisuudesta. Kyselytutkimuksella saatiin matkailu- ja ravintola-alan työntekijöiden näkökulma vetovoimaisuuteen. Opinnäytetyön teoreettinen viitekehys rakentui aihetta käsittelevän kirjallisuuden- sekä julkaistuista tutkimuksista saatujen tuloksien pohjalta tuoden teoreettista tukea tutkimuksille.

Tutkimuksessa saavutettiin samansuuntaiset tulokset kuin mitä oli saatu aiemmin tehdyissä tutkimuksissa matkailu- ja ravintola-alalle. Työntekijöiden vetovoima alaa kohtaan on laimentunut ja syy-yhteys löytyi alan arvostuksen puutteesta, mikä juontuu heikoista työehdoista, palkkakehityksen junnaamisesta lähes paikallaan sekä huonoista johtamistaidoista ja työpaikkojen heikoista organisointikyvyistä.

Tutkimustyön tuloksena ilmeni, että matkailu- ja ravintola-alan vetovoima lisääntyisi, kun työehtosopimukset ja palkkaus korjattaisiin nykyajan mukaiseksi, työ olisi paremmin organisoitua ja fyysisyys huomioitaisiin paremmin työvuorosuunnittelussa sekä -palkkauksessa. Alan vetovoimaa lisäisi laadukas esimiestyö ja työhyvinvoinnista huolehtiva työnantaja.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste