Ruokaravintolan Joutsenmerkin hankintaprosessi
Ruokola, Hanna (2011)
Ruokola, Hanna
Mikkelin ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201104094091
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201104094091
Tiivistelmä
Opinnäytetyöni on työelämälähtöinen kehittämistehtävä. Työ toteutettiin yhdessä helsinkiläisen ravintola Savoyn kanssa. Opinnäytetyöni tavoite on kuvata ruokaravintolan Joutsenmerkin hankintaprosessi. Opinnäytetyöni toimii oppaana kaikille Joutsenmerkkiä hakeville ravintoloille. Opinnäytetyössäni on kuvattu koko prosessi aina merkin hakemisesta sen mahdolliseen irtisanomiseen.
Opinnäytetyöni kirjallisuusosassa esittelin tunnetuimpia ympäristömerkkejä ja perehdyin tarkemmin Joutsenmerkkiin. Esiin nousivat myös jokapäiväiset ympäristöongelmat kuten ilmastonmuutos, väestönongelmat sekä vesistö-jen rehevöityminen. Joutsenmerkki omalta taholtaan tarjoaa ratkaisun edellä mainittujen ympäristöuhkien pienentämiseksi.
Pohjoismaisen ympäristömerkinnän toiminta perustuu ympäristöfilosofiaan. Nykykulutuksella pitäisi olla kolme maapalloa, jotta tulevatkin sukupolvet voisivat elää kuten me elämme. Joutsenmerkki ja sen tuoma hyöty ohjaavat kuluttajia ja tuotteen tai palvelun valmistajia kohti kestävää kehitystä ja parempaa huomista. Joutsenmerkki itsessään pyrkii teknologian kehittämiseen ympäristön kannalta parempaan suuntaan. Työ paremman ympäristön puolesta on edennyt ja kehittynyt päästöjen laimentamisesta puhdistukseen päästön/jätteen syntypaikalla ja siitä edelleen puhtaampaan teknologiaan ja tuotteisiin. Opinnäytetyöni päätuloksena voidaan todeta, että Joutsenmerkintä on paras vaihtoehtoympäristön pelastamiseksi.
Olin mukana kokoamassa hakemusta ravintolan keittiöpäällikön kanssa, niin sanottuna ulkopuolisena konsulttina. Työnkuvaani kuului mm. raaka-ainetoimittajille ja heiltä lisäselvitysten pyytäminen (luomutuotteiden sertifiointinumerot, lähiruokatuottajien tarkat etäisyydet), käytössä olevien luomutuotteiden listaus sekä muiden liitteiden puhtaaksikirjoitus. Työni oli onnistunut ja Joutsenmerkki myönnettiin.
Opinnäytetyöni kirjallisuusosassa esittelin tunnetuimpia ympäristömerkkejä ja perehdyin tarkemmin Joutsenmerkkiin. Esiin nousivat myös jokapäiväiset ympäristöongelmat kuten ilmastonmuutos, väestönongelmat sekä vesistö-jen rehevöityminen. Joutsenmerkki omalta taholtaan tarjoaa ratkaisun edellä mainittujen ympäristöuhkien pienentämiseksi.
Pohjoismaisen ympäristömerkinnän toiminta perustuu ympäristöfilosofiaan. Nykykulutuksella pitäisi olla kolme maapalloa, jotta tulevatkin sukupolvet voisivat elää kuten me elämme. Joutsenmerkki ja sen tuoma hyöty ohjaavat kuluttajia ja tuotteen tai palvelun valmistajia kohti kestävää kehitystä ja parempaa huomista. Joutsenmerkki itsessään pyrkii teknologian kehittämiseen ympäristön kannalta parempaan suuntaan. Työ paremman ympäristön puolesta on edennyt ja kehittynyt päästöjen laimentamisesta puhdistukseen päästön/jätteen syntypaikalla ja siitä edelleen puhtaampaan teknologiaan ja tuotteisiin. Opinnäytetyöni päätuloksena voidaan todeta, että Joutsenmerkintä on paras vaihtoehtoympäristön pelastamiseksi.
Olin mukana kokoamassa hakemusta ravintolan keittiöpäällikön kanssa, niin sanottuna ulkopuolisena konsulttina. Työnkuvaani kuului mm. raaka-ainetoimittajille ja heiltä lisäselvitysten pyytäminen (luomutuotteiden sertifiointinumerot, lähiruokatuottajien tarkat etäisyydet), käytössä olevien luomutuotteiden listaus sekä muiden liitteiden puhtaaksikirjoitus. Työni oli onnistunut ja Joutsenmerkki myönnettiin.