Ympäristövastuullinen ravintolatoiminta Keskimaalla
Särkkä, Elina; Vilkkilä, Anna (2011)
Särkkä, Elina
Vilkkilä, Anna
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201103153163
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201103153163
Tiivistelmä
Opinnäytetyön toimeksiantajana oli Keskimaa Osk. Työn tarkoituksena oli tuottaa Keskimaan ravintoloille ympäristövastuullisen ravintolatoiminnan -opas, joka toimii opetusmateriaalina. Opinnäytetyön tavoitteena oli myös parantaa Keskimaan ravintoloiden työprosesseja, joilla voidaan vaikuttaa energiankulutukseen, ympäristöystävällisyyteen ja taloudellisuuteen.
Opinnäytetyön teoriaosassa käsitellään vastuullista ympäristötoimintaa, -vastuuta sekä ympäristön merkitystä ravintolatoiminnassa. Opinnäytetyön tavoitteiden saavuttamiseksi tehtiin kvantitatiivinen tutkimus. Tutkimus toteutettiin kesällä 2010 avoimen kyselylomakkeen muodossa kuudelle Keskimaan suurimmalle ravintolalle. Lisäksi havainnoitiin osaa tutkimuksessa mukana olleista ravintoloista. Kyselyn tarkoituksena oli selvittää työntekijöiden suhtautumista ympäristövastuulliseen ja -ystävälliseen ravintolatoimintaan. Lisäksi tutkittiin Keskimaan ympäristöjärjestelmän ja sen tavoitteiden tunnettavuutta työntekijöiden keskuudessa, koulutuksen riittävyyttä sekä tulevaisuuden vaikutusta ympäristövastuulliseen ravintolatoimintaan.
Tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että vastuullinen ympäristötoiminta oli hyvällä tasolla tutkituissa ravintoloissa. Parantamisen varaa ilmeni työntekijöiden motivaatiossa sekä ravintolakohtaisissa säästötavoitteissa ja ympäristövastuullisuusohjeissa.
Tutkimus on ajankohtainen, sillä ympäristöasiat koskevat kaikkia. Myös yritysten tulee kantaa vastuu ympäristöstä oman toimintansa kautta. Toimimalla ympäristöystävällisesti, vähentämällä päästöjä ja noudattamalla lainsäädäntöä yrityksillä on hyvä lähtökohta kestävän kehityksen mukaiseen toimintaan. Näin ollen uskomme opinnäytetyön tuovan Keskimaalle lisäarvoa, kilpailuetua ja positiivista imagoa.
Opinnäytetyön teoriaosassa käsitellään vastuullista ympäristötoimintaa, -vastuuta sekä ympäristön merkitystä ravintolatoiminnassa. Opinnäytetyön tavoitteiden saavuttamiseksi tehtiin kvantitatiivinen tutkimus. Tutkimus toteutettiin kesällä 2010 avoimen kyselylomakkeen muodossa kuudelle Keskimaan suurimmalle ravintolalle. Lisäksi havainnoitiin osaa tutkimuksessa mukana olleista ravintoloista. Kyselyn tarkoituksena oli selvittää työntekijöiden suhtautumista ympäristövastuulliseen ja -ystävälliseen ravintolatoimintaan. Lisäksi tutkittiin Keskimaan ympäristöjärjestelmän ja sen tavoitteiden tunnettavuutta työntekijöiden keskuudessa, koulutuksen riittävyyttä sekä tulevaisuuden vaikutusta ympäristövastuulliseen ravintolatoimintaan.
Tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että vastuullinen ympäristötoiminta oli hyvällä tasolla tutkituissa ravintoloissa. Parantamisen varaa ilmeni työntekijöiden motivaatiossa sekä ravintolakohtaisissa säästötavoitteissa ja ympäristövastuullisuusohjeissa.
Tutkimus on ajankohtainen, sillä ympäristöasiat koskevat kaikkia. Myös yritysten tulee kantaa vastuu ympäristöstä oman toimintansa kautta. Toimimalla ympäristöystävällisesti, vähentämällä päästöjä ja noudattamalla lainsäädäntöä yrityksillä on hyvä lähtökohta kestävän kehityksen mukaiseen toimintaan. Näin ollen uskomme opinnäytetyön tuovan Keskimaalle lisäarvoa, kilpailuetua ja positiivista imagoa.