Puhtaanapidon kehittäminen Pirkankoivun ravintokeskuksessa
Vuorinen, Pirjo (2011)
Vuorinen, Pirjo
Tampereen ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201104194511
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201104194511
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli perehtyä ammattikeittiön puhtaanapitoon ja siihen keskeisesti vaikuttaviin tekijöihin. Opinnäytetyön toimeksiantaja oli Pirkkalan kunnan ruokapalvelu ja tutkittavana kohteena Pirkankoivun ravintokeskus. Tarkoituksena oli tarkastella kohteena olevan ammattikeittiön puhtaanapitoprosessin tarkoituksenmukaisuutta huomioiden tehokkuus ja turvallisuus niin työntekijöiden kuin ympäristönkin kannalta. Lisäksi tarkoituksena oli kartoittaa kohteena olevan ammattikeittiön puhtaanapidon työmäärän tarve siivoustyön mitoituksen sekä aika- ja menetelmätutkimuksen avulla. Tutkimuksella pyrittiin löytämään myös mahdollisia puhtaanapidon kehittämiskohteita. Tavoitteena oli lisäksi löytää ratkaisuehdotuksia esille tulleiden epäkohtien parantamiseksi.
Siivoustyön mitoituksen perusteella Pirkankoivun ravintokeskuksen ylläpitosiivoukseen kuluu aikaa noin 735 tuntia vuodessa. Päivää kohti laskettuna työaika on arkipäivinä 2,35 h ja viikonloppuisin 1,30 h. Menetelmätutkimuksen avulla puhtaanapitoprosessista löytyi kehittämiskohteita, joita parantamalla ravintokeskuksen puhtaanapito saadaan nykyistä hygieenisemmäksi, kevyemmäksi ja turvallisemmaksi. Tärkeimmäksi kehittämiskohteeksi nousi veden käytön vähentäminen niin lattian kuin muidenkin pintojen puhtaanapidossa. Muita kehittämisen kohteita ovat siivousvälineiden käyttö ja huolto, kosketuspintojen puhtaanapito sekä puhdistusaineiden käyttö.
Veden käytön vähentämiseksi ja puhtaanapidon keventämiseksi ravintokeskuksessa tulee siirtyä mikrokuitusiivoukseen lattian puhtaanapidossa nykyisen harjalla ja väljällä vedellä tehtävän pesun sijaan. Mikrokuitusiivoukseen siirtyminen myös kylmiöiden, työtasojen ja muiden pintojen puhtaanapidossa keventää ja nopeuttaa työtä. Monien tutkimusten mukaan mikrokuitutuotteiden puhdistuskyky on erittäin hyvä, joten myös hygieenisyys paranee mikrokuitusiivouksen myötä. Pintojen kosteapyyhinnän lisääntyessä mikrokuitupyyhkeiden kostuttamiseen, käsittelyyn ja käytönaikaiseen taitteluun tulee perehtyä entistä paremmin. Siivousvälineiden käytönjälkeistä puhdistusta tulee tehostaa, samoin ravintokeskuksen kosketuspintojen puhtaanapitoon tulee kiinnittää erityistä huomiota.
Siivoustyön mitoituksen perusteella Pirkankoivun ravintokeskuksen ylläpitosiivoukseen kuluu aikaa noin 735 tuntia vuodessa. Päivää kohti laskettuna työaika on arkipäivinä 2,35 h ja viikonloppuisin 1,30 h. Menetelmätutkimuksen avulla puhtaanapitoprosessista löytyi kehittämiskohteita, joita parantamalla ravintokeskuksen puhtaanapito saadaan nykyistä hygieenisemmäksi, kevyemmäksi ja turvallisemmaksi. Tärkeimmäksi kehittämiskohteeksi nousi veden käytön vähentäminen niin lattian kuin muidenkin pintojen puhtaanapidossa. Muita kehittämisen kohteita ovat siivousvälineiden käyttö ja huolto, kosketuspintojen puhtaanapito sekä puhdistusaineiden käyttö.
Veden käytön vähentämiseksi ja puhtaanapidon keventämiseksi ravintokeskuksessa tulee siirtyä mikrokuitusiivoukseen lattian puhtaanapidossa nykyisen harjalla ja väljällä vedellä tehtävän pesun sijaan. Mikrokuitusiivoukseen siirtyminen myös kylmiöiden, työtasojen ja muiden pintojen puhtaanapidossa keventää ja nopeuttaa työtä. Monien tutkimusten mukaan mikrokuitutuotteiden puhdistuskyky on erittäin hyvä, joten myös hygieenisyys paranee mikrokuitusiivouksen myötä. Pintojen kosteapyyhinnän lisääntyessä mikrokuitupyyhkeiden kostuttamiseen, käsittelyyn ja käytönaikaiseen taitteluun tulee perehtyä entistä paremmin. Siivousvälineiden käytönjälkeistä puhdistusta tulee tehostaa, samoin ravintokeskuksen kosketuspintojen puhtaanapitoon tulee kiinnittää erityistä huomiota.