Kalankäsittely vähittäismyymälöissä -valvontaprojektin suunnittelu ja toteuttaminen
Saarela, Mirkka (2011)
Saarela, Mirkka
Hämeen ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201105015407
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201105015407
Tiivistelmä
Riihimäen, Lopen, Hausjärven ja Janakkalan kunnan alueella toteutettiin tammi-helmikuussa 2011 yhteinen valvontaprojekti, jonka tarkoituksena oli selvittää miten lainsäädännön vaatimukset toteutuvat kalankäsittelyn osalta alueen vähittäismyymälöissä. Työn toimeksiantajana toimi Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymän ympäristöterveysosasto.
Projektin yhteydessä selvitettiin myös näytteenotoin Listeria monocytogenes -bakteerin esiintymistä palvelutiskeillä myytävissä graavisuolatuissa ja kylmäsavustetuissa kalatuotteissa sekä käsittelytiloissa ja -välineissä. Lisäksi tutkittiin kalatiskien alla käytettävän jäämurskan puhtautta.
Alueen 11:een kalastustuotteita käsittelevään vähittäismyymälään suoritettiin tarkastukset, joiden yhteydessä otettiin näytteitä. Graavisuolatuista ja kylmäsavustetuista kalatuotteista otettiin näytteitä yhteensä 11 kpl, käsittelytiloista ja -välineistä 36 kpl ja jäämurskasta 10 kpl.
Lähes joka kolmannen jäämurskanäytteen kokonaisbakteeripitoisuus ylitti niille asetetun raja-arvon. Tulokset ovat huolestuttavia, sillä jäämurska on suorassa kosketuksessa tuoreeseen kalaan.
Listeria monocytogenes -bakteeria todettiin yhdessä kylmäsavulohinäytteessä, mutta tulos ei ylittänyt sille annettua raja-arvoa. Käsittelytiloista ja -välineistä otetuissa ympäristönäytteissä ei todettu Listeria monocytogenes -bakteeria. Tutkimustulokset Listeria monocytogenes -bakteerin osalta ovat erittäin hyviä verrattuna kahteen Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran viime vuosina tekemään vastaavan kartoitukseen.
Graavisuolattujen ja kylmäsavustettujen kalajalosteiden lämpötilat ylittivät suosituksen yli puolessa tarkastetuista myymälöistä. Lisäksi lähes joka toisen myymälän pakastimessa oli itse jäädytettyjä elintarvikkeita, vaikka vähittäismyymälät eivät saa jäädyttää käsittelemiään tai myymiään elintarvikkeita. Kalankäsittely, säilyttäminen ja myynti olivat muuten pääasiassa asianmukaista.
Projektin yhteydessä selvitettiin myös näytteenotoin Listeria monocytogenes -bakteerin esiintymistä palvelutiskeillä myytävissä graavisuolatuissa ja kylmäsavustetuissa kalatuotteissa sekä käsittelytiloissa ja -välineissä. Lisäksi tutkittiin kalatiskien alla käytettävän jäämurskan puhtautta.
Alueen 11:een kalastustuotteita käsittelevään vähittäismyymälään suoritettiin tarkastukset, joiden yhteydessä otettiin näytteitä. Graavisuolatuista ja kylmäsavustetuista kalatuotteista otettiin näytteitä yhteensä 11 kpl, käsittelytiloista ja -välineistä 36 kpl ja jäämurskasta 10 kpl.
Lähes joka kolmannen jäämurskanäytteen kokonaisbakteeripitoisuus ylitti niille asetetun raja-arvon. Tulokset ovat huolestuttavia, sillä jäämurska on suorassa kosketuksessa tuoreeseen kalaan.
Listeria monocytogenes -bakteeria todettiin yhdessä kylmäsavulohinäytteessä, mutta tulos ei ylittänyt sille annettua raja-arvoa. Käsittelytiloista ja -välineistä otetuissa ympäristönäytteissä ei todettu Listeria monocytogenes -bakteeria. Tutkimustulokset Listeria monocytogenes -bakteerin osalta ovat erittäin hyviä verrattuna kahteen Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran viime vuosina tekemään vastaavan kartoitukseen.
Graavisuolattujen ja kylmäsavustettujen kalajalosteiden lämpötilat ylittivät suosituksen yli puolessa tarkastetuista myymälöistä. Lisäksi lähes joka toisen myymälän pakastimessa oli itse jäädytettyjä elintarvikkeita, vaikka vähittäismyymälät eivät saa jäädyttää käsittelemiään tai myymiään elintarvikkeita. Kalankäsittely, säilyttäminen ja myynti olivat muuten pääasiassa asianmukaista.