Fine dining -ravintolan asettamat haasteet ja mahdollisuudet rekrytointiin
Hautakangas, Katri (2019)
Hautakangas, Katri
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202001291804
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202001291804
Tiivistelmä
Ravintola-alan työllisyystilanteesta on uutisoitu pitkään varsinkin eri sesonkien lähestyessä, sillä työvoimaa on ollut vaikea saada. Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, kuinka ravintola-alan työllisyystilanne näyttäytyy fine dining -ravintoloissa työskentelevälle z-sukupolvelle. Z-sukupolvi on tuleva työntekijäsukupolvi, joten oli tärkeä tutkia sen näkemyksiään ravintola-alan työllisyystilanteesta. Tutkimuksessa pyrittiin löytämään ratkaisuja ravintola-alan työllisyyteen liittyviin ongelmiin.
Tutkimuksessa käytettiin laadullisia eli kvalitatiivisia metodeita. Tutkimus toteutettiin puolistrukturoiduilla teemahaastatteluilla, jotka toteutettiin eri kaupungeissa fine dining -ravintoloissa työskenteleville z-sukupolven edustajille sekä muutamalle esimiehelle. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys muodostuu ravintola-alan työn piirteistä, palvelun laadusta, rekrytoinnista sekä työnantajamielikuvasta.
Tutkimuksen tuloksista muodostettiin viisi eri teema, jotka toistuivat kaikissa haastatteluissa. Teemoiksi muodostui ennakkoluulot ja odotukset työstä, työnantajamielikuva, ravintolan tyyli, rekrytointi ja työllisyystilanne. Teemojen alle yhdistettiin haastatteluista saadut vastaukset. Tutkimuksen tuloksissa esitellään haastateltujen näkemykset sitaatteina ja tekstipilvenä.
Tutkimuksen perusteella löydettiin syitä ja ratkaisuja ravintola-alan työllisyystilanteeseen. Tulosten perusteella ravintola-alan työnantajat voivat tehdä pieniä muutoksia toimintaansa ja näin parantaa asemaansa työpaikkamarkkinoilla. Tulosten perusteella myös nuoret työnhakijat voivat saada rohkeuden hakea uudenlaisiin työpaikkoihin.
Tutkimuksessa käytettiin laadullisia eli kvalitatiivisia metodeita. Tutkimus toteutettiin puolistrukturoiduilla teemahaastatteluilla, jotka toteutettiin eri kaupungeissa fine dining -ravintoloissa työskenteleville z-sukupolven edustajille sekä muutamalle esimiehelle. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys muodostuu ravintola-alan työn piirteistä, palvelun laadusta, rekrytoinnista sekä työnantajamielikuvasta.
Tutkimuksen tuloksista muodostettiin viisi eri teema, jotka toistuivat kaikissa haastatteluissa. Teemoiksi muodostui ennakkoluulot ja odotukset työstä, työnantajamielikuva, ravintolan tyyli, rekrytointi ja työllisyystilanne. Teemojen alle yhdistettiin haastatteluista saadut vastaukset. Tutkimuksen tuloksissa esitellään haastateltujen näkemykset sitaatteina ja tekstipilvenä.
Tutkimuksen perusteella löydettiin syitä ja ratkaisuja ravintola-alan työllisyystilanteeseen. Tulosten perusteella ravintola-alan työnantajat voivat tehdä pieniä muutoksia toimintaansa ja näin parantaa asemaansa työpaikkamarkkinoilla. Tulosten perusteella myös nuoret työnhakijat voivat saada rohkeuden hakea uudenlaisiin työpaikkoihin.
