Täyttökone- ja runkolinjapesujen optimointi sekä säiliöpesutaulujen suunnittelu
Välikangas, Roni (2011)
Välikangas, Roni
Turun ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201105056321
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201105056321
Tiivistelmä
Puhtaudesta huolehtiminen on olennainen asia elintarvikelaatuisia tuotteita valmistettaessa. Tässä opinnäytetyössä oli tarkoituksena optimoida alkoholituotteiden pullotuksessa käytettyjen täyttökoneiden pesuja sekä kehittää pesujärjestelmän toimintaa tehtaan valmistusosastolla.
Täyttökoneiden ja runkolinjojen puhdistuksessa hyödynnettiin CIP –pesua. CIP (Cleaning In Place) tarkoittaa kiertopesutekniikkaa, jossa tuotantolaitteita ja linjoja pestään niitä avaamatta. Kiertopesussa putkistot, pumput, venttiilit ja kaikki muutkin pinnat, jotka ovat kosketuksissa tuotteen kanssa, tulevat pestyä tehokkaasti. CIP –pesun tehokkuuteen vaikuttavia tekijöitä ovat vaikutusaika, lämpötila, kemiallinen energia ja turbulenttisen virtauksen muodostama mekaaninen energia. Kaikki nämä tekijät yhdessä muodostavat kiertopesun puhdistavan vaikutuksen.
Työssä optimoitiin kahden eri täyttökoneen pesuja. Melegarin emäs-happopesun optimoinnin myötä säästöjä saatiin ajan, veden, energian ja pesukemikaalien kulutuksessa. Ajansäästöä huomioimatta optimoinnin taloudellinen hyöty vuodessa oli noin 1400 €. KHS -täyttökoneen emäspesua optimoitaessa paneuduttiin laitteen rakenteeseen, jonka seurauksena pesureseptiä muutettiin laitteelle sopivammaksi. Muutoksen ansiosta kasvoivat pesun teho ja puhdistusvaikutus.
Runkolinjoille luotiin oma pesujärjestelmänsä, jossa linjastot pestään pesukeskusta apuna käyttäen. Kehitystyön myötä runkolinjojen peseminen on helpompaa ja järjestelmällisempää, jolloin pystytään entistä paremmin ylläpitämään hyvä hygieniataso. Tehtaan valmistussäiliöitä varten suunniteltiin pesu- ja CIP-jakotauluja helpottamaan säiliöpesuja. Taulut vähentävät pesussa käytettävien letkujen määrää, mikä helpottaa säiliöpesujen toteuttamista sekä lisää työturvallisuutta.
Täyttökoneiden ja runkolinjojen puhdistuksessa hyödynnettiin CIP –pesua. CIP (Cleaning In Place) tarkoittaa kiertopesutekniikkaa, jossa tuotantolaitteita ja linjoja pestään niitä avaamatta. Kiertopesussa putkistot, pumput, venttiilit ja kaikki muutkin pinnat, jotka ovat kosketuksissa tuotteen kanssa, tulevat pestyä tehokkaasti. CIP –pesun tehokkuuteen vaikuttavia tekijöitä ovat vaikutusaika, lämpötila, kemiallinen energia ja turbulenttisen virtauksen muodostama mekaaninen energia. Kaikki nämä tekijät yhdessä muodostavat kiertopesun puhdistavan vaikutuksen.
Työssä optimoitiin kahden eri täyttökoneen pesuja. Melegarin emäs-happopesun optimoinnin myötä säästöjä saatiin ajan, veden, energian ja pesukemikaalien kulutuksessa. Ajansäästöä huomioimatta optimoinnin taloudellinen hyöty vuodessa oli noin 1400 €. KHS -täyttökoneen emäspesua optimoitaessa paneuduttiin laitteen rakenteeseen, jonka seurauksena pesureseptiä muutettiin laitteelle sopivammaksi. Muutoksen ansiosta kasvoivat pesun teho ja puhdistusvaikutus.
Runkolinjoille luotiin oma pesujärjestelmänsä, jossa linjastot pestään pesukeskusta apuna käyttäen. Kehitystyön myötä runkolinjojen peseminen on helpompaa ja järjestelmällisempää, jolloin pystytään entistä paremmin ylläpitämään hyvä hygieniataso. Tehtaan valmistussäiliöitä varten suunniteltiin pesu- ja CIP-jakotauluja helpottamaan säiliöpesuja. Taulut vähentävät pesussa käytettävien letkujen määrää, mikä helpottaa säiliöpesujen toteuttamista sekä lisää työturvallisuutta.