Syötävät miniversot : Tuotevalikoiman laajentaminen Mikolan Luomutilalle
Virtanen, Antonia (2011)
Virtanen, Antonia
Hämeen ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201105076666
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201105076666
Tiivistelmä
Opinnäytetyöaiheen taustalla oli varsinaissuomalaisen Mikolan Luomutilan omistajien halu jatkuvasti kehittää puutarhatilaansa ja työssä päätettiin asettaa tarkasteluun tuotevalikoiman laajentamismahdollisuus. Tuotteeksi valikoituivat maailmalla suositut syötävät miniversot (engl. microgreens), joiden viljelystä työn tekijä oli saanut idean ja kokemusta Ruotsista sekä muualta ulkomailta.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli paitsi selvittää markkinakyselyiden avulla Mikolan Luomutilan tuotevalikoiman laajentamismahdollisuudet syötäviin miniversoihin, myös kirjallisuutta hyödyntäen lisätä tietämystä niistä yleisesti, niiden viljelystä ja käyttömahdollisuuksista. Lisäksi lähi- ja luomuruokateemaa laajentamisajatuksen taustalla pohdittiin.
Markkinakyselyjen maistatusmateriaaliksi ja yleisten havaintojen tekemiseksi tilalla viljeltiin muutamia versolajeja kokeeksi. Markkinakyselyosuudessa tiedusteltiin lähiseudun yksityistalouksien ja ravintoloiden kiinnostusta miniversojen käyttöä ja ostoa kohtaan.
Markkinakyselyiden tuloksena selvisi, että sekä yksityistaloudet että ravintolat olisivat ainakin Turun seudulla kiinnostuneita käyttämään ja ostamaan miniversoja. Kaikki maistatetut lajit olivat tasaisen suosittuja, mutta eniten suosiota keräsi kuitenkin vihannesportulakka niin kuluttajien kuin ravintolaedustajienkin toimesta. Ravintoloille suunnatusta kyselystä selvisi myös ravintoloiden halu käyttää tulevaisuudessa entistä enemmän lähi- ja luomukasviksia toiminnassaan.
Jatkotoimenpiteinä voisi edelleen etsiä lisätietoa ja viljelijäkokemuksia syötävistä miniversoista, niiden parhaasta viljelytekniikasta erityisesti Suomen olosuhteissa sekä sopivista kasvilajeista kenties myös virallisten viljelykokeiden muodossa. Yleisimmät sopivat lajit on tosin melko hyvin koottu kirjallisuuteen ja myös helposti viljelijöiden itse kokeiltavissa.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli paitsi selvittää markkinakyselyiden avulla Mikolan Luomutilan tuotevalikoiman laajentamismahdollisuudet syötäviin miniversoihin, myös kirjallisuutta hyödyntäen lisätä tietämystä niistä yleisesti, niiden viljelystä ja käyttömahdollisuuksista. Lisäksi lähi- ja luomuruokateemaa laajentamisajatuksen taustalla pohdittiin.
Markkinakyselyjen maistatusmateriaaliksi ja yleisten havaintojen tekemiseksi tilalla viljeltiin muutamia versolajeja kokeeksi. Markkinakyselyosuudessa tiedusteltiin lähiseudun yksityistalouksien ja ravintoloiden kiinnostusta miniversojen käyttöä ja ostoa kohtaan.
Markkinakyselyiden tuloksena selvisi, että sekä yksityistaloudet että ravintolat olisivat ainakin Turun seudulla kiinnostuneita käyttämään ja ostamaan miniversoja. Kaikki maistatetut lajit olivat tasaisen suosittuja, mutta eniten suosiota keräsi kuitenkin vihannesportulakka niin kuluttajien kuin ravintolaedustajienkin toimesta. Ravintoloille suunnatusta kyselystä selvisi myös ravintoloiden halu käyttää tulevaisuudessa entistä enemmän lähi- ja luomukasviksia toiminnassaan.
Jatkotoimenpiteinä voisi edelleen etsiä lisätietoa ja viljelijäkokemuksia syötävistä miniversoista, niiden parhaasta viljelytekniikasta erityisesti Suomen olosuhteissa sekä sopivista kasvilajeista kenties myös virallisten viljelykokeiden muodossa. Yleisimmät sopivat lajit on tosin melko hyvin koottu kirjallisuuteen ja myös helposti viljelijöiden itse kokeiltavissa.