Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Seinäjoen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Seinäjoen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Keliaakikoiden ravintokuidun saanti : Case: Keliakialiitto ry

Harju, Venla (2011)

 
Avaa tiedosto
Harju_Venla.pdf (752.0Kt)
Lataukset: 


Harju, Venla
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201105188576
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli tutkia, kuinka paljon suomalaiset keliaakikot saavat ravintokuitua ruokavaliostaan. Lisäksi tavoitteena oli selvittää, mistä elintarvikkeista keliaakikot saavat kuitua ja mitkä asiat vaikuttavat myönteisesti kuidun saantiin.

Tutkimus oli luonteeltaan kvantitatiivinen. Aineisto kerättiin lomakekyselyllä, johon kuului saatekirje, taustatietolomake ja Keliakialiitto ry:n laatima kuitutesti. Osa aineistosta kerättiin postikyselynä ja osa Keliakialiiton sopeutumisvalmennuskursseilla syksyllä 2010. Vastaukset analysoitiin Excel-taulukkolaskentaohjelmalla.

Kyselyyn vastasi 104 henkilöä ja vastausprosentti oli 61,1 %. Vastaajista 22 oli miehiä ja 82 naisia. Keliaakikoiden keskimääräinen kuidun saanti oli 25,8 grammaa vuorokaudessa. Miehet saivat kuitua keskimäärin 25,9 grammaa vuorokaudessa ja naiset 24,7 grammaa vuorokaudessa. Tärkeimmät kuidun lähteet olivat viljatuotteet, hedelmät, marjat ja kasvikset.

Ravitsemusterapeutilta saatu ohjaus keliakiaruokavalioon vaikutti myönteisesti vastaajien kuidun saantiin. Myös ikä ja keliakiadiagnoosista kulunut aika vaikutti kuidun saantiin. Kuidun saanti oli keskimäärin runsaampaa korkeammissa ikäluokissa ja niillä henkilöillä, joiden keliakia oli diagnosoitu kymmenen vuotta tai yli kymmenen vuotta sitten.

Toimeksiantaja Keliakialiitto ry voi käyttää tutkimuksen tuloksia hyödykseen esi-merkiksi koulutuksissa ja sopeutumisvalmennuskursseilla edistääkseen keliaakikoiden ruokavalion ravitsemuksellista laatua. Riittävä kuidun saanti on terveyden kannalta tärkeää keliaakikoille myös yksilötasolla.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste