Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Tampereen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Tampereen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite

Yleisimmät työehtosopimusrikkeet hotelli- ja ravintola-alalla : Työntekijän näkökulma

Saastamoinen, Ida (2011)

 
Tweet refworks
 
Avaa tiedosto
Saastamoinen_Ida.pdf (1.028Mt)
Lataukset: 


Saastamoinen, Ida
Tampereen ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201105239082
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena on tutkia yleisimpiä työehtosopimusrikkeitä hotelli- ja ravintola-alalla. Tutkimuskysymykset työssä ovat ”Mitkä ovat yleisimpiä työehtosopimusrikkeitä hotelli- ja ravintola-alalla työntekijän näkökulmasta” ja ”Miten hyvin työntekijät tuntevat oman työehtosopimuksensa”. Tutkimus toteutettiin kvantitatiivisella menetelmällä kyselylomakkeen avulla. Lisäksi tutkimusta varten haastateltiin Palvelualojen ammattiliitto PAM Ry:n edustaja Niina Koivuniemeä. Kyselyyn vastasi 80 hotelli- ja ravintola-alan työntekijää.


Tutkimuksessa selvisi, että rikkeitä tapahtuu alalla jatkuvasti. Ainoastaan kaksi vastaajaa ei ollut kohdannut työuransa aikana työehtosopimusrikkeitä. Yleisimmiksi rikkeiksi nousivat tutkimuksen perusteella erilaiset työvuorolistaan liittyvät rikkeet, työntekijöiden eriarvoinen kohtelu sekä erilaiset palkkaan ja työaikoihin liittyvät rikkeet. Kyselyssä tiedusteltiin myös, käytetäänkö vastaajan työpaikalla paikallista sopimista, sillä paikallinen sopiminen voi vaikuttaa työpaikan käytäntöihin. Suurin osa vastanneista ei kuitenkaan tiennyt, mitä paikallisella sopimisella tarkoitetaan, ja se oli tutkimuksen mukaan työpaikoilla harvinaista. Tutkimuksen mukaan suurin osa vastaajista tunsi työehtosopimuksen kohtalaisesti tai hyvin.

Niina Koivuniemen haastattelun ja tutkimuksen pohjalta voidaan todeta, että tietyt työehtosopimusrikkeet ovat hotelli- ja ravintola-alalla erittäin yleisiä. Myös useissa vastaajien kommenteissa toistuivat samat rikkeet. Erityisesti vastaajat ilmaisivat mielipiteensä siitä, että rikkeisiin on vaikea puuttua, koska se vaikuttaa jatkossa työntekijän kohteluun työpaikalla. Työantajat laiminlyövät työehtosopimuksen noudattamista sekä tietämättömyyttään että tahallisesti. Työntekijöiden koulutus on työehtosopimuksen tuntemisen kannalta erittäin tärkeää. Tieto edesauttaisi työntekijöitä pitämään oikeuksistaan paremmin kiinni, jolloin rikkeet todennäköisesti vähenisivät.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatTutkintonimikkeetAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste