Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Seinäjoen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Seinäjoen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Kasvisruokailu Suomen peruskouluissa ja lukioissa - Vegaanisen ruokalistan kehittäminen : Case: Seinäjoen kaupunki

Björkman, Sari (2020)

 
Avaa tiedosto
Björkman_Sari.pdf (2.429Mt)
Lataukset: 


Björkman, Sari
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202002102228
Tiivistelmä
Kasvispainotteinen ruokavalio terveyshyötyineen ja vaikuttaminen sitä kautta ilmastonmuutoksiin on tällä hetkellä suosittu puheenaihe. Ravitsemussuosituksissa suositellaan kasvisten lisäämistä ja punaisen lihan vähentämistä lautasella.
Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää vegaaniruokavalion tarjontaa Suomen eri kouluasteilla. Lisäksi selvitettiin, mitä erityyppisiä kasvisruokavalioita tarjotaan ja mitkä ovat niiden tarjotut annosmäärät. Työn tavoitteena oli myös selvittää kasvisruokavalioiden yleisyyttä sekä vegaaniruoan todellista tarvetta Seinäjoella. Lisäksi kehitettiin Seinäjoen kaupungin ruokapalveluille kuuden viikon kiertävä vegaaninen kasvisruokalista.
Vegaaniruoan yleisyyttä Suomessa eri kouluasteilla selvitettiin tekemällä tutkimuskysely kunnan ja kaupunkien ruokapalveluista päättäville henkilöille. Kysely toteutettiin satunnaisotantana Suomen kuntiin sekä kohdennetusti Ammattikeittiöosaajat ry:n kautta Webropol -kyselynä. Vastauksia saatiin yhteensä 61. Kasvisruokavalioiden yleisyyttä Seinäjoen yläkouluissa ja lukioissa selvitettiin Webropol -kyselyllä hyödyntämällä koulun sähköistä Helmi-palvelua. Vain 5,3 % vastasi kyselyyn. Kaikki vastaajat olivat lukiolaisia. Ruokalistan kehittelyssä hyödynnettiin tutkimuskyselyistä saaneita vastauksia sekä Seinäjoen ruokapalvelujen perusruokalistan runkoa.
Tulosten mukaan vegaanisen ruokavalion toteuttamista ravitsemussuositusten mukaisesti haluttaisiin lisätä julkisissa ruokapalvelun keittiöissä. Tämän toteutumisen esteenä on mm. resurssien puute, raaka-ainekustannukset, osaaminen sekä ravitsemukselliset kriteerit täyttävät ruokaohjeet. Kasvisruokaa tarjotaan hyvin eri yksiköissä, joista eniten huomioidaan lakto-ovovegetaarinen ruokavalio. Oppilaille suunnatun kyselyn mukaan osa heistä halusi kasvisruoan pois ruokalistalta, osa halusi syödä kasvisruokaa vain joskus ja muutama halusi vegaanista ruokaa. Kotona osa oppilaista noudatti kasvisruokavalioita enemmän kuin koulussa. Vegaaninen ruokalista voidaan toteuttaa ravitsemussuositusten mukaisesti. Toteuttaminen on vain kalliimpaa ja haasteellisempaa kuin tavallisen ruokalistan toteuttaminen. Tämän työn avulla voidaan toteuttaa vegaanista ruokavaliota julkisen ruokapalvelun keittiöissä.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste