Ravitsemusohjauksen kehittäminen Kuusiokuntien terveyskuntayhtymän lastenneuvoloissa
Kunvik, Susanna; Äijälä, Elina (2011)
Kunvik, Susanna
Äijälä, Elina
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011052710006
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011052710006
Tiivistelmä
Vauvalle tarjottavan ruoan laatu ei ole yhdentekevää, sillä pienenä opittuja ruoka-tottumuksia on vaikea myöhemmin muuttaa ja ne vaikuttavat ruokavalintoihin läpi elämän (Enarvi & Koskenniemi 2010, 4). Tavoitteena on monipuolinen ja tasapai-noinen ruokavalio, joka ylläpitää ja edistää terveyttä (Sosiaali- ja terveysministeriö 2004a, 5). Lastenneuvoloiden ravitsemusohjauksen tavoitteena on lisätä perhei-den omia edellytyksiä ohjata elämäänsä sekä koko perheen terveyttä (Arffman & Hujala 2010, 9). Suomessa vuonna 2007 tehdyn valtakunnallisen tutkimuksen mukaan 17 % neuvoloiden hoitajista kaipasi asiakkaille jaettavia oppaita ravitse-musohjauksen tueksi. (Ilmonen, Isolauri & Laitinen 2007, 3662.)
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli kehittää Kuusiokuntien Terveyskuntayhtymän lastenneuvoloiden ravitsemusohjaustyötä. Tavoitteeseen päästiin, kun selvitettiin teemahaastattelulla lastenneuvolan hoitajien kokema ravitsemusohjauksen tarve ja sen kohdentaminen, selvitettiin lomakekyselyllä yli 1-vuotiaiden lasten vanhempien kokema ravitsemusohjauksen tarve sekä laadittiin tarpeiden pohjalta ravitsemussuosituksia ja ruokaohjeita sisältävä ravitsemusopas. Opasta testattiin ja muokattiin Alavudella pidetyn ravitsemusohjausillan palautteen perusteella.
Valmiin ”Suukku auki”-ravitsemusoppaan tavoitteena on alle 1-vuotiaan lapsen ravitsemuksellisten tavoitteiden selvittäminen, monipuolisia ravitsemustottumuksia edistävän reseptiikan jakaminen, perheen yhteisen ruokahetken korostaminen sekä kotitekoisen ruoan taloudellisuuden, ekologisuuden ja terveellisyyden korostaminen. Oppaassa yhdistyvät siis selkeällä tavalla teoreettinen ravitsemustieto ja käytännön ruokaohjeet sekä vinkit. Neuvoloiden terveydenhoitajat voivat jatkossa muokata opasta suositusten muuttuessa. ”Suukku auki” -opasta jaetaan Kuusiokuntien Terveyskuntayhtymän lastenneuvoloissa ensisynnyttäjille keväästä 2011 alkaen.
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli kehittää Kuusiokuntien Terveyskuntayhtymän lastenneuvoloiden ravitsemusohjaustyötä. Tavoitteeseen päästiin, kun selvitettiin teemahaastattelulla lastenneuvolan hoitajien kokema ravitsemusohjauksen tarve ja sen kohdentaminen, selvitettiin lomakekyselyllä yli 1-vuotiaiden lasten vanhempien kokema ravitsemusohjauksen tarve sekä laadittiin tarpeiden pohjalta ravitsemussuosituksia ja ruokaohjeita sisältävä ravitsemusopas. Opasta testattiin ja muokattiin Alavudella pidetyn ravitsemusohjausillan palautteen perusteella.
Valmiin ”Suukku auki”-ravitsemusoppaan tavoitteena on alle 1-vuotiaan lapsen ravitsemuksellisten tavoitteiden selvittäminen, monipuolisia ravitsemustottumuksia edistävän reseptiikan jakaminen, perheen yhteisen ruokahetken korostaminen sekä kotitekoisen ruoan taloudellisuuden, ekologisuuden ja terveellisyyden korostaminen. Oppaassa yhdistyvät siis selkeällä tavalla teoreettinen ravitsemustieto ja käytännön ruokaohjeet sekä vinkit. Neuvoloiden terveydenhoitajat voivat jatkossa muokata opasta suositusten muuttuessa. ”Suukku auki” -opasta jaetaan Kuusiokuntien Terveyskuntayhtymän lastenneuvoloissa ensisynnyttäjille keväästä 2011 alkaen.