Työikäisten nauttiman lounaan rasvan laadusta
Virolainen, Anne (2011)
Virolainen, Anne
Tampereen ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011053110453
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011053110453
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää työikäisten lounasruoan rasvan laatua. Opinnäytetyön teoreettisessa osuudessa selvitettiin diabetesta ja sen vaaratekijöitä. Työssä tarkasteltiin rasvojen merkitystä ravitsemuksessa, työikäisen ravitsemussuosi-tuksia ja ruoankäyttöä kokonaisuudessaan, varsinkin rasvojen osuudelta.
Kyselytutkimus lähetettiin 60:lle lounasravintoloiden ruokahuollosta vastaavalle henki-lölle Pirkanmaalla. Kyselyyn vastasi 10. Kyselyssä käytettiin runkona Suomen Sydänliitto ry:n julkaisemia ravitsemuksellisen laadun arviointiin tarkoitettuja rasvakriteereitä. Kyselyllä haluttiin saada selville, käytettiinkö työikäisten lounasaterioissa ravitsemuksellisesti suositeltavia pehmeitä rasvoja vai liikaa tyydyttyneitä rasvoja.
Työn tulosten perusteella voidaan todeta, että työikäisten lounasruoan rasvojen laadussa on edelleen parantamisen varaa. Varsinkin kovan rasvan osuuteen on kiinnitettävä huomiota, sillä sen käytöllä on todettu olevan yhteyttä sydän- ja verisuonisairauksiin.Tulosten perusteella ei kuitenkaan voida tehdä yleistettäviä johtopäätöksiä, koska vastausprosentti jäi alhaiseksi.
Vaikka tyypin 2 diabeteksen hoitotasapainot ovat parantuneet on muistettava, että aina parempi asia on ennaltaehkäistä diabeteksen syntyä ja lisäsairauksia. Tähän voidaan vai-kuttaa muun muassa joukkoruokailua kehittämällä.
Kyselytutkimus lähetettiin 60:lle lounasravintoloiden ruokahuollosta vastaavalle henki-lölle Pirkanmaalla. Kyselyyn vastasi 10. Kyselyssä käytettiin runkona Suomen Sydänliitto ry:n julkaisemia ravitsemuksellisen laadun arviointiin tarkoitettuja rasvakriteereitä. Kyselyllä haluttiin saada selville, käytettiinkö työikäisten lounasaterioissa ravitsemuksellisesti suositeltavia pehmeitä rasvoja vai liikaa tyydyttyneitä rasvoja.
Työn tulosten perusteella voidaan todeta, että työikäisten lounasruoan rasvojen laadussa on edelleen parantamisen varaa. Varsinkin kovan rasvan osuuteen on kiinnitettävä huomiota, sillä sen käytöllä on todettu olevan yhteyttä sydän- ja verisuonisairauksiin.Tulosten perusteella ei kuitenkaan voida tehdä yleistettäviä johtopäätöksiä, koska vastausprosentti jäi alhaiseksi.
Vaikka tyypin 2 diabeteksen hoitotasapainot ovat parantuneet on muistettava, että aina parempi asia on ennaltaehkäistä diabeteksen syntyä ja lisäsairauksia. Tähän voidaan vai-kuttaa muun muassa joukkoruokailua kehittämällä.