Kasvisruokavalio raskauden ja imetyksen sekä imeväisiän aikana
Tonteri, Tiina (2011)
Tonteri, Tiina
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201105249239
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201105249239
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä käsiteltiin kasvisruokavalion toteuttamista raskauden ja imetyksen sekä imeväisiän aikana. Eri kasvisruokavalioista mukana olivat lakto- ja lakto-ovovegetaarinen sekä laajasti kasvikunnan tuotteita hyödyntävä vegaaninen kasvisruokavalio. Lisäksi opinnäytetyössä käsiteltiin kasvisruokavaliota noudattavan perheen ohjaamista terveydenhuollossa. Opinnäytetyö tuotettiin Jyväskylän kaupungille.
Opinnäytetyön toteutustapana oli kirjallisuuskatsaus. Lähdekirjallisuus koostui kansallisista suosituksista ja raporteista, tieteellisistä tutkimus- ja aikakausilehtiartikkeleista, lopputöistä sekä yleisteoksista. Kirjallisuuskatsauksen perusteella monipuolisesti koostettu lakto- ja lakto-ovovegetaarinen ruokavalio on ravitsemuksellisesti riittäviä raskauden, imetyksen ja imeväisiän aikana. Sen sijaan vegaaniruokavalion toteutuksen suositellaan tapahtuvan ravitsemusterapeutin ohjauksessa. Samoin havaittiin, että terveydenhuollon ammattilaisten suvaitseva ja kunnioittava suhtautuminen perheen ruokavaliota kohtaan on edellytys onnistuvalle yhteistyölle.
Opinnäytetyön tuotoksena työstettiin opas äitiys- ja lastenneuvoloissa työskentelevien terveydenhoitajien käyttöön yhteistyössä ravitsemusterapeutin kanssa. Opas sisältää tietoa eri kasvisruokavalioista, ruokavalion taustalla olevista tekijöistä, kasvisruokavalion koostamisesta raskauden, imetyksen ja imeväisiän aikana sekä sen ravitsemuksellisista haasteista. Välittöminä tavoitteina oli lisätä äitiys- ja lastenneuvoloissa työskentelevien terveydenhoitajien tietämystä kasvisruokavalion toteutuksesta raskauden, imetyksen ja imeväisiän aikana. Pitkän aikavalin tavoitteena oli kehittää äitiys- ja lastenneuvoloiden työntekijöiden ohjausosaamista, kun asiakkaana on kasvisruokavaliota noudattava perhe. Jatkokehittämisehdotuksena nousi esille oppaan laatiminen muiden erityisryhmien, kuten lasten ja iäkkäiden kasvisruokavalion toteutuksesta.
Opinnäytetyön toteutustapana oli kirjallisuuskatsaus. Lähdekirjallisuus koostui kansallisista suosituksista ja raporteista, tieteellisistä tutkimus- ja aikakausilehtiartikkeleista, lopputöistä sekä yleisteoksista. Kirjallisuuskatsauksen perusteella monipuolisesti koostettu lakto- ja lakto-ovovegetaarinen ruokavalio on ravitsemuksellisesti riittäviä raskauden, imetyksen ja imeväisiän aikana. Sen sijaan vegaaniruokavalion toteutuksen suositellaan tapahtuvan ravitsemusterapeutin ohjauksessa. Samoin havaittiin, että terveydenhuollon ammattilaisten suvaitseva ja kunnioittava suhtautuminen perheen ruokavaliota kohtaan on edellytys onnistuvalle yhteistyölle.
Opinnäytetyön tuotoksena työstettiin opas äitiys- ja lastenneuvoloissa työskentelevien terveydenhoitajien käyttöön yhteistyössä ravitsemusterapeutin kanssa. Opas sisältää tietoa eri kasvisruokavalioista, ruokavalion taustalla olevista tekijöistä, kasvisruokavalion koostamisesta raskauden, imetyksen ja imeväisiän aikana sekä sen ravitsemuksellisista haasteista. Välittöminä tavoitteina oli lisätä äitiys- ja lastenneuvoloissa työskentelevien terveydenhoitajien tietämystä kasvisruokavalion toteutuksesta raskauden, imetyksen ja imeväisiän aikana. Pitkän aikavalin tavoitteena oli kehittää äitiys- ja lastenneuvoloiden työntekijöiden ohjausosaamista, kun asiakkaana on kasvisruokavaliota noudattava perhe. Jatkokehittämisehdotuksena nousi esille oppaan laatiminen muiden erityisryhmien, kuten lasten ja iäkkäiden kasvisruokavalion toteutuksesta.