Tarjouslaskentatyökalun laadinta ravintola-alan yritykselle
Laine, Sari (2011)
Laine, Sari
Turun ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011060811480
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011060811480
Tiivistelmä
Kannattava liiketoiminta on yrityksen menestymisen kannalta välttämätöntä. Kannattavuuden seuraaminen on eräs tärkeimmistä johdon tehtävistä. Jotta kannattavuutta voidaan seurata, pitää yrityksen kustannusrakenne olla tiedossa. Johdon tehtävänä on kannattavuuteen vaikuttavien seikkojen analysointi sekä tiedon kerääminen ja niiden pohjalta toimiminen.
Ravintola-alalla liikevoitto on keskimäärin vain noin viisi prosenttia, vaikka myyntikate on alalla yleisesti suhteellisen korkea. Tästä syystä sisäisen laskentaan ja toiminnan suunnitteluun on syytä panostaa ja varmistaa sitä kautta, että liiketoiminta on kannattavaa. Hinnoittelun on perustuttava todelliseen ja tarkkaan kustannuslaskentaan, jossa on pyritty huomioimaan kaikki yritystoiminnan kulut. Kustannusten kattamisen lisäksi on huomioitava markkinoilla vallitseva hintataso.
Tämän opinnäytetyön tavoitteena on kehittää tarjouslaskentaan apuväline, jolla pystytään selvittämään tarjottavan tuotteen omakustannushinta. Tällä pyritään välttämään tuotteiden myyminen liian halvalla tai jopa tappiolla. Laskentatyökalu on tehty Excel- taulukkolaskentaohjelmalla. Toisena tavoitteena on yrittäjän oman tietämyksen lisääminen sisäisestä laskennasta ja tuotteiden hinnoittelumenetelmistä. Opinnäytetyön teoria osaan on valittu sisäistä laskentaa, kannattavuutta ja hinnoittelua käsittelevää materiaalia tätä tavoitetta silmällä pitäen.
Case-osassa käydään laskentatyökalun rakenne ja toiminta läpi yksityiskohtaisesti. Tarjouslaskentatyökalu koostuu viidestä aputaulukosta, joista syötetty tieto siirtyy automaattisesti pääsivulle, jolle koostuu tuotteen omakustannushinta. Toiminnallisuuteen ja käytön helppouteen on pyritty yksinkertaisilla päivitystoiminnoilla sekä solujen väriohjauksella. Case-osan lopussa laskentatyökalun toimintaa havainnollistetaan kahden esimerkin avulla.
Laskentatyökalu on otettu toimeksiantajayrityksessä käyttöön tilaisuuksien suunnittelussa sekä tarjousten laadinnassa. Työn edetessä sekä sen valmistuttua suurimpana yksittäisenä hyötynä on ollut yrittäjän oma havainto ja ymmärrys siitä kuinka kaikki yritystä koskevat kustannukset, lajista riippumatta, on otettava huomioon laskelmissa sekä hinnoiteltava, jotta toiminnasta on mahdollista saada tavoiteltava voitto.
Ravintola-alalla liikevoitto on keskimäärin vain noin viisi prosenttia, vaikka myyntikate on alalla yleisesti suhteellisen korkea. Tästä syystä sisäisen laskentaan ja toiminnan suunnitteluun on syytä panostaa ja varmistaa sitä kautta, että liiketoiminta on kannattavaa. Hinnoittelun on perustuttava todelliseen ja tarkkaan kustannuslaskentaan, jossa on pyritty huomioimaan kaikki yritystoiminnan kulut. Kustannusten kattamisen lisäksi on huomioitava markkinoilla vallitseva hintataso.
Tämän opinnäytetyön tavoitteena on kehittää tarjouslaskentaan apuväline, jolla pystytään selvittämään tarjottavan tuotteen omakustannushinta. Tällä pyritään välttämään tuotteiden myyminen liian halvalla tai jopa tappiolla. Laskentatyökalu on tehty Excel- taulukkolaskentaohjelmalla. Toisena tavoitteena on yrittäjän oman tietämyksen lisääminen sisäisestä laskennasta ja tuotteiden hinnoittelumenetelmistä. Opinnäytetyön teoria osaan on valittu sisäistä laskentaa, kannattavuutta ja hinnoittelua käsittelevää materiaalia tätä tavoitetta silmällä pitäen.
Case-osassa käydään laskentatyökalun rakenne ja toiminta läpi yksityiskohtaisesti. Tarjouslaskentatyökalu koostuu viidestä aputaulukosta, joista syötetty tieto siirtyy automaattisesti pääsivulle, jolle koostuu tuotteen omakustannushinta. Toiminnallisuuteen ja käytön helppouteen on pyritty yksinkertaisilla päivitystoiminnoilla sekä solujen väriohjauksella. Case-osan lopussa laskentatyökalun toimintaa havainnollistetaan kahden esimerkin avulla.
Laskentatyökalu on otettu toimeksiantajayrityksessä käyttöön tilaisuuksien suunnittelussa sekä tarjousten laadinnassa. Työn edetessä sekä sen valmistuttua suurimpana yksittäisenä hyötynä on ollut yrittäjän oma havainto ja ymmärrys siitä kuinka kaikki yritystä koskevat kustannukset, lajista riippumatta, on otettava huomioon laskelmissa sekä hinnoiteltava, jotta toiminnasta on mahdollista saada tavoiteltava voitto.