Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Hämeen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Hämeen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite

Hyvä ruoka, parempi mieli! : Riihikodin hoitajien osaaminen ravitsemustilan arviossa sekä suunnittelussa

Mattila, Piritta (2011)

 
Avaa tiedosto
Hyva_ruoka_ parempi_mieli.pdf (1.428Mt)
Lataukset: 


Mattila, Piritta
Hämeen ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011061011715
Tiivistelmä
Opinnäytetyön taustalla oli oma kiinnostus aihetta kohtaan. Opinnäytetyön ja siihen liittyvän koulutuksen tavoitteena oli saada henkilökunta innostumaan asukkaiden ravitsemuksen kehittämisestä. Työn lähtökohtana oli selvittää Riihimäen kaupungin Riihikodin hoitohenkilökunnan osaamista ravitsemustilan arvion ja suunnitelman tekemisessä. Osaaminen selvitettiin kyselylomakkeella ja siihen oli mahdollisuus vastata kaikilla hoitajilla, sairaanhoitajilla ja osastonhoitajilla. Kyselyyn vastasi määräaikaan mennessä 59 hoitohenkilökuntaan kuuluvaa, eli N = 59. Vastanneista 70 % ei ollut tehnyt työuransa aikana ollenkaan ravitsemustilan arviota (MNA) eikä ravitsemussuunnitelmaa. 10 % oli tehnyt sekä Ravitsemustilan arvion, että ravitsemussuunnitelman. Loput 20 % oli tehnyt työuran aikana joko arvion tai suunnitelman.

Työn teoreettisena viitekehyksenä ovat vanhusten ravitsemuksen pääkohdat. Aiheesta löytyi hyvin vähän tutkittua kotimaista tietoa, mutta runsaasti aiheeseen liittyvää kirjallisuutta ja julkaisuja. Kyselyn ja teoreettisen tiedon pohjalta Riihikodissa pidettiin ravitsemuskoulutus, johon osallistui henkilökuntaa kaikista ammattiryhmistä yhteensä 38. Koulutus kesti kolme tuntia ja se koostui vanhusten ravitsemuksen pääkohtien esittelystä, ravitsemustilan arvion tekemisen opettamisesta, sekä ravitsemus suunnitelman laatimisen pohtimista ja teoriaa. Koulutuksen palautelomakkeen palauttaneista (N=33) 79 % kertoo osaavansa koulutuksen jälkeen tehdä MNA:n ja ravitsemussuunnitelman.

Jatkotutkimusta tulisi tehdä vanhusten ravitsemuksen nykytilasta ja hoitajien osaamisesta ravitsemukseen liittyen. Olisi hyvä tietää mitkä syyt ovat johtaneet vanhusten aliravitsemukseen, millaisilla toimilla ravitsemuksen tilaa saadaan parhaiten nostettu ja mitkä ovat ne keinot millä hoitohenkilökuntaa saadaan sitoutumaan ravitsemuksen kehittämiseen vanhustenhoidossa?
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste